Animal Behaviour & Rifles

maandag 26 augustus
Het programma voor deze week

Het programma voor deze week

Die twee dingen kunnen met elkaar te maken hebben, maar in dit geval is het puur toeval dat deze onderwerpen samen in deze week zitten. In het midden van de week is het onze beurt (de tweede groep van tien) om een dag naar Kruger Park te gaan. Ben nog maar net terug, maar heb er alweer veel zin in. Op donderdag gaan we naar Tzaneen om de formaliteiten in orde te maken om met geweren om te mogen gaan (en schijnbaar ook wat eerste oefenschoten te maken).

Vanmorgen gestart met een les over ‘ethology’, oftewel het gedrag van dieren, door Conraad. Daarbij worden verschillende facetten belicht, zoals communicatie en defensiemechanismen. Meest opzienbarende wat ik daarbij heb opgestoken is de ‘broken-wing’-methode die sommige vogels toepassen. Als een roofdier te dicht in de buurt van het nest komt, zal de vogel het nest verlaten en heel opvallend weglopen terwijl hij net doet of hij een gebroken vleugel heeft. Als het roofdier de aandacht verlegt naar de vogel in de hoop op een makkelijke prooi, leidt deze hem steeds verder van het nest. Zodra het roofdier zo ver weg is dat hij het nest niet meer kan vinden, vliegt de vogel weer naar veiligheid.

Na de les kregen we weer wat resultaten terug van de examens van anderhalve week geleden; 89% voor Geologie en 100% voor Grassen. Dat laatste is mooi meegenomen, want dat had ik niet helemaal verwacht. Deze scores betekenen dat ik me zo langzamerhand geen zorgen meer hoef te maken over de 75% gemiddelde score over alle examens en dat studeert wat relaxter.

Na de brunch mijn werkboek verder bijgewerkt voor Ethology en ter controle naar Trevor gebracht. De trainers checken alle hoofdstukken die we tot nu toe gedaan hebben om te kijken of we alle juiste antwoorden hebben ingevuld. Het werkboek is namelijk de belangrijkste bron om het uiteindelijke FGASA-eindexamen voor te bereiden, waardoor het belangrijk is dat alles er goed in staat.

Om 15:30 was het weer tijd voor een gamedrive, deze keer met Cobus. Weinig dieren gezien (behalve een visarend in de vlucht en een hyena in het donker, van beide helaas geen foto’s), maar dat kwam vooral doordat we nu veel meer aandacht aan details gaan besteden. In dit geval specifiek bomen en sporen (in navolging van vorige week). Halverwege de rit ging Cobus ineens gestrekt onder de Jeep en moesten we een EHBO-noodscenario uitvoeren. Dat lukte maar half half en helpt te realiseren dat je goed moet nadenken over wat je allemaal moet doen mocht er een keer echt iets misgaan. Na terugkeer op de campus konden we de oefening nog eens dunnetjes overdoen toen bleek dat Anna ineens door een Black Mamba was gebeten (zogenaamd, uiteraard).

Cobus doet ineens of de Jeep over hem heen is gereden...

Cobus doet ineens of de Jeep over hem heen is gereden…

... en Kate neemt het voortouw om de juiste acties te ondernemen, terwijl Ash goedkeurend toekijkt

… en Kate neemt het voortouw om de juiste acties te ondernemen, terwijl Ash goedkeurend toekijkt

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Animal Behaviour & Rifles

    1. Noud zelluf

      Spijkah, geweldige verhalen en dito foto’s!! Jij maakt mooie dingen mee en schrijft daar vervolgens heel aanstekelijk over. Complimenten. Gefeliciteerd met het behalen van je onderdeel (waarvan me de naam even is ontschoten) en veel succes met het snel absorberen van de info over geweren…. Keep posting! Mats ik je nog.

Voeg een reactie toe