Bloedheet

woensdag 18 september
Steenbok in het ochtendlicht

Steenbok in het ochtendlicht

Vanmorgen opgestaan met een prachtige zonsopgang. Nu het warmer wordt, is er ook meer vocht in de lucht. Samen met stof zorgt dat voor spectaculaire zonsopkomsten en -ondergangen. Om 6 uur vertrokken met Trevor voor een gamedrive in Makalali. Het is prachtig weer, met zeer fel licht. De aandacht gaat vooral uit naar vogels, het belangrijkste onderwerp dit semester. We zien een groot aantal roofvogels (vier Dark Chanting Goshawks, een African Harrier Hawk, African Hawk Eagle en een Whitebacked Vulture).

Tijdens de koffiepauze vroeg Trevor ons alle zeven rond te kijken op de plek waar we stopten en iets interessants te vertellen over iets wat we daar zagen. Al zoekende naar iets om over te praten zag ik ineens een stuk verroest ijzerdraad liggen. Tot 1994 werd Makalali gebruikt om vee te laten grazen en nog steeds komen we ijzerdraad van de oude hekken tegen. Ik ging er dus van uit dat dit ook zo’n stuk ijzerdraad was, maar toen ik het beetpakte bleek het een valstrik te zijn.

Trevor houdt de gevonden valstrik omhoog...

Trevor houdt de gevonden valstrik omhoog…

Het lag los en kon dus geen kwaad meer, maar toch bijzonder zoiets te vinden. Trevor vertelde prompt een anecdote van een luipaard die hij in een vorige baan eens moest bevrijden uit zo’n snare. Treurig om te horen hoe de dieren zichzelf verwonden in een ultieme poging om los te komen.

Na een half uurtje verhaaltjes vertellen aan elkaar (ik vertel nog iets over de Apple-Leaf Tree), rijden we weer verder. Daarnaast bezoeken we het water bij een van de lodges in Makalali, waar altijd nijlpaarden en watervogels te vinden zijn. Aan het eind van de gamedrive komen we bij de poort weer uit bij een boom waar Red-Headed Weavers bezig zijn om hun nesten te bouwen.

Dark Chanting Goshawk #1

Dark Chanting Goshawk #1

Dark Chanting Goshawk #2

Dark Chanting Goshawk #2

 

 

 

 

 

 

 

 

Grey Heron in de vlucht

Grey Heron in de vlucht

Grey Heron landt

Grey Heron landt

 

 

 

 

 

 

 

 

Red-Headed Weaver begint aan zijn nest

Red-Headed Weaver begint aan zijn nest

Naast het water van Weaver Nest Dam

Naast het water van Weaver Nest Dam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

African Hawk Eagle

African Hawk Eagle

Na de lunch stond de Rifle Dry Run weer op het programma; oefenen met het laden en schietklaar maken van het geweer. Dat is een belangrijk onderdeel van onze Advanced Rifle Handling-assessment, die in de laatste week van dit semester op het programma staat. Ik heb mijn GoPro-videocameraatje vastgemaakt aan de loop, en naar achteren gericht. Zo kun je mooi zien hoe de oefening gaat (en waar ik nog kan verbeteren). Het zal even duren voordat het filmpje is geüpload naar YouTube, maar ik zal hem zo snel mogelijk plaatsen. Ook nog wat opnames gemaakt van Conraad, die voor heeft gedaan hoe het moet.

Rond de oefeningen hangen mensen wat rond bij het klaslokaal tot ze aan de beurt zijn. Omdat het inmiddels echt bloedheet was geworden, werd het zwembad voor het eerst echt goed gebruikt. Te beginnen door groep C, die met z’n allen na de gamedrive met kleren aan in het zwembad sprongen. Ik ben er zelf nog niet ingeweest, omdat ik nog druk was met het voorbereiden voor de examens van zaterdag. Morgen gaat we weer uit kamperen, dus is er geen tijd om iets te doen tot vrijdagmiddag. Dat betekent ook dat ik morgenavond geen bericht kan plaatsen; ik meld me vrijdag weer…

Voeg een reactie toe