Donderdag 11 juli: EHBO

zaterdag 13 juli

Vandaag (onze eerste dag in uniform) staat de hele dag in het teken van First Aid level 1, oftewel EHBO. Aan het begin werd ik door degene die de cursus gaf (een zelfstandige ondernemer uit de omgeving met een eigen ambulancedienst) direct uit de groep gepikt.

Sean reanimeert een slachtoffer zonder ledematen

Sean reanimeert een slachtoffer zonder ledematen

Hij had mn naam gezien en vond het leuk een landgenoot in de groep te hebben. Bleek dat ‘ie uit Groningen kwam.. Oorspronkelijk dan, want hij was als jongetje in 1961 naar Zuid-Afrika geëmigreerd.

Hij bracht de stof luchtig en met veel praktijkoefening, wat maar goed was ook, want we kregen een enorme hoeveelheid informatie te verwerken. Ik weet nu hoe mond-op-mond beademing te geven, een arm of been te spalken, een slangenbeet te verbinden en nog wat van die dingen. Hopelijk weten we het allemaal te herinneren mocht het onverhoopt ooit mis gaan.

Na een pittige dag waren we om vijf uur klaar, waarna om zes uur het eten alweer op ons stond te wachten. Beef Stroganoff, niet echt typisch Afrikaans, maar zoals alles tot nu toe weer erg goed klaargemaakt. Vandaag ben ik er en passant achter gekomen dat we helemaal niet met 10 mannen en 10 vrouwen waren, maar met 11 mannen en 9 vrouwen. Ik had ze nooit nageteld… De verwarring was bij de organisatie ontstaan door een engelse jongen die Ashley heet (we noemen hem Ash). In Zuid-Afrika kennen ze dit alleen als meisjesnaam. Gekoppeld aan zijn wel heel oude paspoortfoto waarop ‘ie zo voor vrouw doorkan (dat zegt ‘ie zelf gelukkig ook), is men er al die tijd vanuit gegaan dat het ook echt een vrouw betrof. Al met al is er dus geen probleem ontstaan doordat er per se een man en vrouw in een hut samen moesten.

2 reacties op “Donderdag 11 juli: EHBO

  1. Jan en Diny

    Hoog tempo dat lesgeven. Wel zorgen dat je bij blijft. Jij hebt in een week al meer beleefd dan wij in een jaar. Hoewel volgende week ga ik een paar dagen, van donderdag tot zaterdag, naar Duitsland. Proberen een paar varkens, overloperkeilers, te schieten. Lijkt me prachtig zoals jullie door die natuur rijden en al dat wild zien lopen. Geniet ervan. Hartelijke groet, oom Jan en een kus van tante Diny

    1. Anoniem

      Heel bijzonder wat jij allemaal meemaakt.leuk voor ons om dat zo te lezen,dan ervaren wij dat ook nog een beetje.geniet er maar van en blijf je ervaringen maar met ons delen Huib en Cobie

Voeg een reactie toe