Honeybadgers!!!!

dinsdag 23 juli
r_P1000231

De maan bij zonsopkomst

r_P1000220

K-k-k-k-koud

Vanmorgen weer gestart met een gamedrive. Deze keer was Cobus weer onze trainer. In alle vroegte vertrokken op wat tot nu toe de koudste ochtend was. Om in Makalali te gaan rijden moeten we tien minuten over de weg om de ingang te bereiken (ook al ligt het reservaat aan de overkant van de weg). Op ochtenden als vandaag is dat niet echt een pretje; iedereen zit met mutsen, handschoenen, fleecejassen en windblockers in elkaar gedoken onder een deken. Met dit weer in een open voertuig 80 rijden voelt als schaatsen bij min tien in een tochtige polder (en dan te bedenken dat er een hittegolf is in Nederland).

Eenmaal aangekomen in Makalali hoorden we al direct leeuwengeluiden in de verte. Op de radio werd druk gespeculeerd over de lokatie en dus volgden we alle aanwijzingen die we konden krijgen. Om een lang verhaal kort te maken; wij kregen ze dit keer niet te zien. Wel zagen we bij de ‘airstrip’ giraffen bij opkomende zon wat een mooi plaatje opleverde.

 

r_P1000254

Spinnenweb

 

r_P1000250

Een giraf heeft dezelfde gang als een kameel (voor- en achterpoot per kant tegelijk naar voren)

 

 

 

 

 

 

 

 

Halverwege de ochtend kwamen we groep B tegen, die met Trevor op stap waren. Zij hadden wel een leeuw gezien en waren zelfs in staat geweest deze een tijd lang door de bush te volgen. Enigszins teleurgesteld reden wij verder op zoek naar een plek om een koffiepauze te nemen, toen Nuria (Zuid-Afrikaanse medestudente) ineens begon te gillen “Honeybadgers!!!!”. Rechts van ons renden twee honeybadgers in tegengestelde richting weg. Ash, die voor het eerst mocht rijden, moest dus als een gek in zijn achteruit achter de beestjes aan. Dat lukte wonderwel, waardoor we precies op tijd waren om de honeybadgers in hun burcht te zien springen.

Honeybadger

Honeybadger

Na een tijdje wachten met de camera’s in de aanslag kwam er eentje razendsnel weer uit, maar net niet snel genoeg om aan de foto te ontkomen. Geweldig om deze beesten te zien, en zeer zeldzaam om dat bij daglicht te doen. Gamedrive bij deze geslaagd dus! Cobus ging na een tijdje nog even te voet kijken waar ze gebleven waren, maar kwam onverrichter zake terug. Een gevaarlijke onderneming trouwens, want de honeybadger staat bekend als de Chuck Norris van de dierenwereld. Nergens bang voor, onverzettelijk en agressief. Zelfs leeuwen schijnen een blokje om te doen als ze deze beestjes tegenkomen…

Bij de koffieplek aangekomen nam Cobus de gelegenheid te baat om ons gelijk nog wat uitleg over sporen te geven. Zie onderstaande video voor een indruk van hoe dat ongeveer in z’n werk gaat (1080p voor beste kwaliteit).

In de middag snel weer aan de slag met m’n werkboek. Voor elk onderwerp dat we in de lessen behandelen, moeten we van tevoren de relevante pagina’s in het werkboek uitgewerkt hebben. Net op tijd klaar voor de reptielenklas van 15:30 uur. Vervolgens te horen gekregen dat we naast reptielen en bomen zaterdag ook geëxamineerd worden over grassen… Nu dus weer aan de slag om dat deel van mijn werkboek te vullen, want morgenochtend is het alweer op naar het klaslokaal voor bomen en grassen.

Tot slot nog wat foto’s van vanmorgen…

Voor de eeuwige roem: van welk dier is dit het spoor?

Voor de eeuwige roem: van welk dier is dit het spoor?

Steenbok met op de achtergrond de noordelijke uitlopers van de Drakensbergen

Steenbok met op de achtergrond de noordelijke uitlopers van de Drakensbergen

5 reacties op “Honeybadgers!!!!

Voeg een reactie toe