Laatste bericht vanuit Afrika!

zondag 8 december

Vroeg opgestaan om het laatste opruim- en pakwerk op tijd te kunnen doen. Rond 13:30 uur heb ik met Hans afgesproken op Eastgate Airport in Hoedspruit. Hij is gisterenavond geland in Johannesburg en heeft hij de huurauto opgehaald. Vanochtend rijdt hij dus van Johannesburg naar Hoedspruit. Cobus en Conraad komen in de loop van de ochtend langs. Gelukkig maar, want weer was de waterleiding gesprongen. Later zou er nog een breuk volgen, die ook weer door Cobus hersteld is. Conraad zou ik na vanochtend niet meer zien, dus gelijk de gelegenheid gebruikt om afscheid te nemen. Cobus zou er vanmiddag nog zijn.

Hans komt aan bij Eastgate Airport

Hans komt aan bij Eastgate Airport

Om 11:45 uur richting Hoedspruit gereden, snel de tank van mijn huurauto opgevuld, nog wat laatste boodschappen gedaan en naar Eastgate Airport gereden waar ik met Hans afgesproken had. Hans heeft een voorspoedige reis gehad waardoor hij zelfs nog iets eerder dan verwacht en zo ongeveer gelijk met mij aankomt. Ik heb mijn huurauto ingeleverd en het schadeformulier ingevuld (afwachten nu hoeveel het vervangen van een Toyota-logo kost). Vervolgens in de Kia Sportage (in plaats van de Nissan X-Trail die we besteld hadden) naar Hoedspruit om wat te eten bij (uiteraard) Sleepers. Vervolgens even getankt en gepind en op naar de campus, waar ik Hans een korte rondleiding gegeven heb. Voor mij ook de laatste gelegenheid om alles nog eens goed in me op te nemen.

 

Laatste keer eten bij Sleepers

Laatste keer eten bij Sleepers

Terug naar de campus

Hans in Afrika

 

 

 

 

 

 

De poort van Makalali, op de weg terug naar de campus

De poort van Makalali, op de weg terug naar de campus

Dark-chanting Goshawk

Dark-chanting Goshawk

Rond 17:30 uur komt Cobus aan op de campus. Na kennis gemaakt te hebben met Hans verteld hij dat hij nog even naar de brug over de Selati gaat. Hij heeft geen bezwaar dat we meegaan, dus we hebben zowaar nog een mini-gamedriveje over de onverharde weg. We zien ook nog het nodige; een Dark-chanting Goshawk, een Visarend en een groot aantal Knob-billed Ducks (had ik nog niet eerder gezien). Verder waren de leeuwen in SANwild (een opvangcentrum verderop) erg spraakzaam waardoor we nog wat mooie achtergrondgeluiden meekregen. Op de brug tot na zonsondergang gebleven (tot de muggen ons echt te veel werden) en daarna weer teruggekeerd naar de campus, waar we afscheid hebben genomen van Cobus.

Panorama op de Selati-brug

Panorama op de Selati-brug

All good things come to an end…

Zoals de titel van dit bericht al verraadt, is dit het laatste bericht vanuit Afrika. Er komt nog één bericht (ergens de week voor kerst) met daarin het dagboek van de komende week in Kruger. Voor nu alvast hartelijk dank voor het lezen van mijn blog en alle leuke berichten, mailtjes en reacties! Het maakte het bijhouden van mijn blog weer net iets leuker om te weten dat meerdere mensen er plezier aan beleefd hebben. Tot gauw weer in Nederland en het aller-aller-allerlaatste blogbericht!

 

weetjevandedag

Mijn medestudenten zijn uitgewaaid naar alle richtingen.
Hieronder een overzicht van wie waar naartoe is gegaan:

James Kiely, Sean Jonker: Sibuya Game Reserve
Ashley Bamforth: Moholoholo Forest Camp
Mayra van den Brink, Nuria Trassiera: Cradle of Life, Nelspruit
Macon Bianucci: Tanzania (lokatie nog onbekend)
Vic Pico: Leo Africa Volunteer Work
Matt Roberts: Africa on Foot
Lawrence van der Westhuizen, Andy Mullin, Kate Barnett: Karongwe Private Game Reserve
Emma Jenkins, CJ Short: Siyafunda Conservation
Anna-Marie Harding: Nkambeni Safari Camp
Shawn Opperman, Hayley Mussman, Debbie Lawe: nog niet bekend
Bernhard Forster, Tina Vogt: nog niet bekend

7 reacties op “Laatste bericht vanuit Afrika!

 1. Pa

  Frank heel erg bedankt voor de vele uren leesplezier en al die prachtige foto’s. Je hebt ons hiermee de mogelijkheid gegeven jouw Afrikaanse avontuur heel intens mee te beleven. We zullen je blogs en Zondagse Skypes zekere gaan missen maar zijn ook blij dat je weer terug komt. Gebruik deze laatste week samen met Hans om op passende wijze afscheid te nemen van Afrika. Tot gauw.

 2. Lia

  Wat jammer dat het voorbij is. Ik hebt genoten van je verhalen. Natuurlijk ben ik ook blij dat je weer naar huis komt. Geniet van je laatste week in Afrika, ik hoop dat je ook nu weer bijzondere dingen zult zien. Doe Hans de groeten en tot volgende week…xxx

 3. Peter

  Beste Frank,
  Zoals eerder aangegeven heb ik de opleiding (de 1e lichting te Makalali, in 2007 ) gedaan en ik heb veel plezier beleefd aan je blog, it took me back!
  Ik weet ook hoe zwaar/veel de opleiding is en feliciteer je met de succesvolle afronding ervan; petje af!
  Had je geen tijd of mogelijkheid om de stageperiode te doen?
  Het ga je goed!

Voeg een reactie toe