Luciferhoutje

maandag 22 juli

Als je de foto ziet zou je denken dat er een olifant van een struik staat te eten….

Olifant aan de knobthorn

Olifant aan de knobthorn

Vanmorgen met Charles op gamedrive geweest naar Makalali. Vooral veel vogels gezien, maar op een gegeven moment kwam over de radio het bericht dat er een mannetje olifant gespot was, vlakbij de plek waar we net gepauzeerd hadden. Snel omgekeerd dus en na een tijdje kwamen we de olifant tegen. Liep zo’n 30 meter van de weg af, waardoor we hem af en toe konden zien en dan weer niet. Op een gegeven moment zagen we een boom van 8 a 9 meter hoog (een zogeheten ‘knobthorn’) bewegen, waardoor we dachten dat hij ervan aan het eten was. Vervolgens hoorden we een hard krakend geluid en lag de boom letterlijk binnen vijf seconden plat. Ongelofelijk om te zien (hoewel we de olifant op dat moment niet konden zien door de struiken is het heel bizar om ineens zo’n grote boom als een luciferhoutje te zien knakken). Helaas had ik m’n camera net te laat klaar om dit op film te zetten. In Makalali mag je bij groot wild (big five) van de weg als er iets bijzonders te zien is en dus zijn we er gelijk naartoe gereden. In eerste instantie kregen we nog een waarschuwing (hij schudde met z’n hoofd om aan te geven dat we te dicht in z’n comfortzone kwamen), maar nadat Charles de motor uitzette keerde de rust weer terug. Vervolgens uitgebreid de kans gehad om hem van dichtbij te filmen en fotograferen.

Verder vooral veel vogels gezien, zie hieronder een paar voorbeelden.

African hoopoe

African hoopoe

Oxpecker

Oxpecker

Glossy starling

Glossy starling

Vandaag was het trouwens de eerste keer dat de studenten achter het stuur mochten op de gamedrives. In onze groep was de eer aan Lawrence en Vic, die beiden twee uur gereden hebben. Ik heb mijn pre-gamedrive briefing nog niet klaar, dus ik wacht nog even met achter het stuur kruipen. Naar verwachting zal het volgende week voor mij de eerste keer worden.

 

Albie Venter (www.africa-unlocked.com)

Albie Venter (www.africa-unlocked.com)

In de middag kregen we Albie Venter op bezoek, een professionele gids en fotograaf die ons kwam vertellen over hoe je een groep fotografen moet gidsen. De nadruk lag dus vooral op wat je moet weten over fotografie om je safari-jeep zo te kunnen positioneren dat de mensen achterin optimaal foto’s kunnen maken (en ze te kunnen adviseren met betrekking tot lenzen e.d., afhankelijk van hun wensen). Hij illustreerde een en ander met wat foto’s die hij door de tijd heen gemaakt had, dus het was een zeer interessante middag. En passant heeft hij ook nog eens tien bean-bags gesleten aan de groep (om stabiel te kunnen fotograferen vanuit de Jeep).

Morgenmiddag krijgen we les over reptielen voor het examen van zaterdag. Nu dus nog even gauw aan de slag in het werkboek met de verschillen tussen turtles, tortoises en terrapins….

1 reactie op “Luciferhoutje

  1. Marcel vd Linden

    Hoi Frank,

    Wat gaaf zeg! Echt leuk om al je verhalen te lezen! En wat een mooie foto’s heb je gemaakt.
    Nog heel veel plezier en ik kijk uit naar je verhalen die zullen volgen!

    Groeten Marcel

Voeg een reactie toe