Over de opleiding

Bushwise logo

Klik om naar de Bushwise-website te gaan.

Ik ga een half jaar naar Zuid-Afrika om een opleiding te volgen voor safarigids. De opleiding wordt verzorgd door Bushwise Field Guides in het Makalali Game Reserve ten westen van Krugerpark (zie ‘Omgeving’ voor meer informatie over de ligging). Bushwise is onderdeel van GVI, een engelse organisatie die vrijwilligerswerk-projecten aanbiedt. De mogelijkheid bestaat om aansluitend aan de opleiding nog een half jaar werkervaring op te doen als safarigids of in wildbeheer/ natuurbescherming. Ik ben zelf na het half jaar opleiding met de kerst weer terug in Nederland.

FGASA logo

Klik om naar de FGASA-website te gaan.

Bushwise is geaccrediteerd om deze opleiding te geven door de Field Guide Association of Southern Africa. Deze FGASA is in 1990 opgericht om het niveau van de safari-industrie te verhogen en bewaken, zowel vanuit natuur- als cultureel oogpunt. Dit doen ze door het samenstellen van opleidingsprogramma’s en het registreren van Field Guides (en Marine Guides) die één of meerdere van deze opleidingen hebben afgerond.

Het Field Guide-programma kent drie opleidingsniveau’s (toepasselijk genaamd Field Guide I, II en III). Ik ga het komend half jaar Field Guide I volgen, de basis waarmee je als safarigids aan de slag mag. Voordat je verder mag met niveau’s II en III moet je eerst minimaal 260 dagen ervaring ‘in het veld’ hebben.

Het programma van de opleiding

De Field Guide I opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • geologie, weer en klimaat, astronomie
  • insecten, amfibieën, reptielen, vissen, vogels, zoogdieren
  • ecologie en taxonomie
  • botanie en grassen
  • natuurbeheer, basis anti-stropen
  • survival en navigatie

Naast het theorie gedeelte wordt er gedurende de gehele opleiding gewerkt aan alle praktische vaardigheden die je nodig hebt om als safarigids te kunnen functioneren. Van sporen identificeren (en volgen) tot rijden in 4×4 safarivoertuigen en van EHBO tot omgaan met een jachtgeweer. Alles bij elkaar is de hele opleiding erop gericht om je alle kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig is om een gamewalk of een gamedrive te kunnen leiden.

Van dag tot dag

Van maandag tot en met vrijdag is het een combinatie van theorie (ouderwets in de schoolbanken) en praktijk (gamedrives of gamewalks om de opgedane kennis toe te passen). In de overblijvende uurtjes moet er dan ook nog gestudeerd worden voor het examen, dat elke zaterdagochtend plaatsvindt. Zaterdagmiddag en zondag is vrije tijd.

De opleiding bestaat uit vijf blokken van vier weken, met daar tussen steeds een week vrijaf. Mijn doel is natuurlijk om in de vrije weken ook zoveel mogelijk van Zuid-Afrika (en de omliggende landen) te zien!