Rifle oefeningen, kamperen en gamedrive

vrijdag 20 september
Cobus vindt een spoor van (waarschijnlijk) een Gecko

Cobus vindt een spoor van (waarschijnlijk) een Gecko

Gisterenochtend werden we in twee groepen van tien gesplitst. Voor mij begon de ochtend met een wandeling over de campus, of eigenlijk daarachter. De campus zoals die te zien is op het filmpje dat ik eerder gepost heb, beslaat maar een klein deel van het totale grondgebied. Achter ons ‘bewoonde’ deel ligt namelijk nog een groot stuk wildgebied. Daar loopt geen Big 5 of ander gevaarlijk wild, maar ‘general game’; Impala’s, Nyala’s, Kudu’s, Wrattenzwijnen etc. Daarnaast hebben we ook een Honey Badger en een African Civet onder de gelederen.

'Blister-beetles' ruiken naar azijn

‘Blister-beetles’ ruiken naar azijn

We maken eigenlijk veel te weinig gebruik van dit stuk natuur, waar we direct uit de kamer zo in kunnen wandelen. Cobus neemt ons gedurende twee uur mee, en laat ons wat insecten zien. Daarnaast oefenen we wat bomen en vogels die we tegenkomen.

Om 9 uur zijn we terug en is het onze beurt om weer een ‘Rifle Dry Run’ te doen; droogoefenen voor onze Rifle-assessment in de laatste week van dit semester. Inmiddels is dit al de vierde ronde en zo langzamerhand begint het wat vertrouwder te worden om met een jachtgeweer om te gaan. Onderstaande filmpje heb ik opgenomen met mijn GoPro op het geweer vastgemaakt; geeft een beeld van de oefeningen die we moeten doen.

Na de lunch is het weer studietijd. De tijdsdruk begint toe te nemen nu de praktijkassessments nog maar anderhalve maand weg zijn. Dat betekent dat we nu echt snel heel veel kennis over planten, bomen, dieren, vogels, insecten etc. paraat moeten hebben om een soepele gamedrive aan elkaar te kunnen praten. Tijd dus om te beginnen met wat kaartjes met feiten over (om te beginnen) bomen. Kost vrij veel uitzoektijd, maar eenmaal op een kaartje kan je het vrij gemakkelijk uit je hoofd leren. Tegelijkertijd moeten we natuurlijk studeren voor zaterdag. Kwestie van de beschikbare tijd goed besteden en niet te veel stilzitten…

Moon over Makalali, part 2

Moon over Makalali, part 2

Om 15:00 uur vertrekken we voor onze ‘sleep-out’. Het feest vindt plaats in de zelfde drooggevallen rivier waar we de vorige keer ook waren, alleen een stukje verderop. Als de zon ondergaat, lijkt hij aan de andere kant ergens in te weerspiegelen. Als we nog eens goed kijken, blijkt het de maan te zijn. Nog nooit zoiets gezien; feloranje gekleurd. Niet de juiste spullen bij me om een goede foto te kunnen maken, maar toch een poging gewaagd. Alle fotoliefhebbers zijn nu trouwens een kwartiertje zoet om te kijken hoe ze dit vast kunnen leggen.

Hayley zorgt voor het eten vanavond

Hayley zorgt voor het eten vanavond

Hayley heeft vandaag de braai voor ons gedaan. Het is een favoriet; boerewors (dat betekent boerenworst). Na nog een bak koffie gaat iedereen alweer snel de slaapzak in. De maan staat inmiddels hoger en geeft veel licht; je kunt er bijna bij lezen. James en ik hebben deze keer minder geluk met de loting van de tijden dat er wacht gehouden moet worden; we zijn de klos van 3:20 tot 4:10 uur. Tegelijk met ons houdt ook Trevor de wacht, dus we hebben nog een gezellig praatje ook. Daarna weinig meer geslapen, maar iedereen was er om 5:30 alweer uit, dus dat was geen probleem.

De dames proberen (nog steeds) met de hand vuur te maken

De dames proberen (nog steeds) met de hand vuur te maken

Leopard Tortoise

Leopard Tortoise

De kampeerplek is een behoorlijk eind Makalali in. Ik was de gelukkige die vandaag terug naar huis mocht rijden. Een hele goede oefening omdat je dan echt wat kilometers achter elkaar kan rijden. Op de ‘grote’ weg terug naar de campus zien we de wagen van Charles stilstaan. Ze staan te kijken bij een Leopard Tortoise (schildpad) die de weg oversteekt. Het is een enorme worsteling voor het dier om over de zijkant van de weg te komen, maar uiteindelijk lukt het hem.

Nu weer terug op de campus, studeren in het klaslokaal voor morgen. Het is nog steeds witverziekend heet, met een temperatuurtje van rond de 35 graden (vooral de luchtvochtigheid maakt het zwaar). Het is nu ook echt kurkdroog hier, omdat er al lang geen regen meer gevallen is. Morgen móeten we naar Hoedspruit, want ik ben inmiddels door mijn voorraad mineraalwater heen….

1 reactie op “Rifle oefeningen, kamperen en gamedrive

Voeg een reactie toe