Rifles!

dinsdag 27 augustus
Anatomie van een 'bolt action rifle'

Anatomie van een ‘bolt action rifle’

Vanmorgen zijn we begonnen met de les over Rifles, oftewel het startschot voor alles wat met jachtgeweren en schieten te maken heeft. De komende weken (en vooral volgend semester) gaan we veel tijd in steken in theorie en vooral ook praktijk. Aanstaande zaterdag staat het examen ‘Rifles’ op het programma, maar dat is slechts een onderdeel van wat we moeten doen.

Ik mag het geweer van Trevor schoonmaken terwijl Vic toekijkt

Ik mag het geweer van Trevor schoonmaken terwijl Vic toekijkt

Vandaag ging het over hoe een geweer in elkaar zit, welke kalibers er zoal zijn en hoe je met een wapen om moet gaan. Al met al levert dat zo’n 75 pagina’s op die we voor zaterdag erin moeten zien te krijgen. Nooit geweten dat je zoveel zou moeten weten over dit onderwerp. Na de pauze krijgen we uitleg over hoe we een geweer schoon moeten maken en mogen we dat zelf voor het eerst uitproberen. Valt nog niet mee, maar uiteindelijk lukt het om de loop schoon te krijgen.

 

Charles schiet een waterflesje doormidden

Charles schiet een waterflesje doormidden

Ter afsluiting van de ochtend krijgen we een demonstratie van Trevor, Conraad en Charles. Zij lossen een paar schoten, met daarbij de opmerking dat we bij het eerste schot niet de vingers in de oren moesten doen. Dan weten we wat we in het echt moeten verwachten, wanneer je moet schieten. Als laatste kunstje schiet Conraad op een flesje water. Het lukt hem het etiket eraf te schieten, zonder het flesje te raken. Als we hem moeten geloven was dat de bedoeling. Charles doet het daarna dunnetjes over en schiet het flesje aan flarden. Ik heb hoge-snelheidsopnamen gemaakt die ik binnenkort op mijn blog zal zetten. Hiernaast alvast een voorproefje van het moment dat de kogel door het flesje gaat.

In de middag laat Cobus via een aantal DVD’s nog een heleboel informatie voorbij komen over hoe je veilig met je wapen om moet gaan en waar je moet mikken op de verschillende wilde dieren om een ‘brainshot’ te maken, mocht dat nodig zijn.

Sundowners op de brug over de Mahkutswi-rivier

Sundowners op de brug over de Mahkutswi-rivier

Om half vijf is iedereen wel zo’n beetje gaar. Gelukkig staat vandaag de sundowner op de brug over de Mahkutswi-rivier op het programma. Die brug is ongeveer vijf minuten van onze campus, dus we zijn er zo. We hebben er maar een uurtje doorgebracht, maar was een leuke manier om weer even te ontspannen.

Ash, kamergenoot James en ik

Ash, kamergenoot James en ik. Foto: Trevor Myburgh

Mayra in gedachten verzonken

Mayra in gedachten verzonken

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonsondergang op de Mahkutswi-rivier

Zonsondergang op de Mahkutswi-rivier

Na het avondeten met Mayra, Macon, James, Kate en Ash gesproken over de volgende vrije week (die start alweer volgende week zaterdag). De knoop doorgehakt; we gaan naar St. Lucia! Daar ben ik in 2006 al met Lia geweest en dat was toen heel goed bevallen. Van zondag 8 tot zaterdag 14 september hebben we daar een lodge (Hippo Hideaway) om van daaruit verschillende uitstapjes te gaan maken. Nu al veel zin in….

Maar eerst nog veel te doen hier! Te beginnen morgen met onze dagtrip naar Kruger. Ik duik nu gauw m’n bed in, want de wekker gaat alweer om 3:30…. We zijn pas rond 22:00 uur ’s avonds terug, dus de kans is groot dat er morgen een keer geen update op mijn blog is.

3 reacties op “Rifles!

  1. Gerard

    Hehe, eindelijk , rifles. het echte werk. Ik ben nu wel klaar met de grassen en vogels, Frank. Kan niet wachten op de eerste beelden van je eerste schoten. Ik verwacht hier wel een 100% van je. Ik geniet van je blog. Keep it up.

  2. Jan vd hoek (oom)

    Interessant om schietles en wapenkunde te krijgen. Met welk kaliber schieten op welk dier. Maar het meest belangrijk vond ik “omgang geweer” , dus alles wat met veiligheid heeft te maken. Voor het jachtexamen zakken de meesten voor dit onderdeel. Hartelijke groet tante Diny en oom Jan

Voeg een reactie toe