Time flies when you’re having fun

vrijdag 6 december

Vannacht wakker geworden van een briesje… de ventilator deed het weer! De man van het elektriciteitsbedrijf was gisterenavond na elven alsnog langsgekomen om de boel te repareren. Gelukkig maar, want daardoor kon het gewone leven hier vanmorgen weer hervat worden. De vraag was wat te doen met de laatste officiële opleidingsdag. De opties waren een gamedrive in de middag (vroeg, want we wilden op tijd terug zijn om de WK-loting via internet te volgen) of een uitje naar de regio waar we vorige week ook al waren om een organische olie-fabrikant en een organische kaasmaker te bezoeken. De keuze viel op het laatste.

Carmine Bee-eater

Carmine Bee-eater

Om 10:30 uur zaten we in de Quantum (het personenbusje van Bushwise) in plaats van in de open Landrover, aangezien er regen voorspeld werd. We waren nog niet goed en wel vertrokken, of Ben spotte een Carmine Bee-eater op het hek naast de weg. Iets heel bijzonders, want die kom je hier bijna nooit tegen. Weer eentje voor de lijst op het allerlaatste moment! Ik had niet mijn goede lens bij me, maar heb in ieder geval een herkenbare foto kunnen maken. Na dit korte oponthoud gingen we snel weer door, want we hadden al tijd verloren doordat we een van de banden moesten verwisselen voor vertrek.

De productiehal, waar planten liggen te drogen voor er met stoom olie aan onttrokken wordt

De productiehal, waar planten liggen te drogen voor er met stoom olie aan onttrokken wordt

Onderweg stopten we nog bij een parkeerplaats om Daniel, het zoontje van Cobus, op te halen die vandaag 10 jaar oud werd. Rond twaalven kwamen we aan bij Mark, de organische ‘essential oils’-fabrikant. Hij legde uit hoe het hele proces in zijn werk ging en vooral hoe hij aan ‘Frankinscence’ (de enige echte wierook naar het schijnt) uit Somaliland importeert; een hele toer. Hij is de enige in Afrika die olie destilleert uit Frankinscence en wereldwijd heeft hij minder dan tien concurrenten. Naast wierook liet hij ons ook Mirre zien (nooit geweten wat dat eigenlijk was) en gaf hij ons zelfs een paar klompjes mee. Ter afsluiting liet Mark ons zijn verzameling Tarantula’s zien, die nog een slagje groter zijn dan de Baboon Spiders die we hier hebben.

Mark laat zijn spinnenverzameling zien

Mark laat zijn spinnenverzameling zien

Al met al een zeer interessante rondleiding over een terrein dat zich het beste laat omschrijven als een stukje ‘Shire’ (waar de Hobbits wonen). Zelfgebouwde en overwoekerde huisjes (sommige van klei met boomstammen als deurposten) en een eigenaar die op blote voeten loopt. Zoals gezegd ligt het in het zelfde gebied als waar we vorige week waren, dus het klimaat is totaal anders. Heerlijk fris en enorm groen (het heeft hier afgelopen week hard geregend en ook vandaag miezert het de hele dag). Doet hier echt veel meer aan Europa denken dan aan Afrika en dat op zo’n korte afstand van het savanne-gebied.

Eigenaar Nipper snijdt voor ons de kaas aan

Nipper snijdt voor ons de kaas aan

Volgende stop was de organische kaasboer. Ook hier kregen we het hele proces weer te zien; van start tot eind alles organisch. Nipper, de eigenaar, legt ons gedetailleerd hoe alles hygiënisch en bacteriologisch verantwoord gehouden wordt, zonder zeep of andere kunstmatige middelen. We krijgen live te zien hoe een kaas gemaakt wordt en mogen het tussenproduct proeven (beduidend minder dan het eindproduct, eerlijk gezegd).

Ook hier zag het er weer perfect uit; behalve kaas werd er ook eigen vlees, groenten en kruiden geproduceerd. We eindigden (uiteraard) met een kaasproeverij, waar ik normaal gesproken niet zo’n fan van ben maar in dit geval was het prima te doen (geen al te extreme kazen dus). Tot slot een bak koffie aan de keukentafel toen het alweer kwart voor vier was dus tijd om te vertrekken (anderhalf uur rijden en we moesten op tijd zijn…). Een geweldig leuk uitje weer en ongelofelijk om te zien hoe veel (heel aardige) mensen Cobus kent die bereid zijn hun best voor ons te doen…

Alles gaat hier nog zoals het vroeger ging...

Alles gaat hier nog zoals het vroeger ging…

... rustig aan en met de hand

… rustig aan en met de hand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Het weer levert sfeervolle plaatjes op in de tuin van de kaasfarm

Het weer levert sfeervolle plaatjes op in de tuin van de kaasfarm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog even in Tzaneen gestopt om de kinderen van Cobus over te hevelen in de auto van zijn ouders en nog wat boodschappen te doen en vervolgens naar de campus waar om 17:30 uur dan echt een einde kwam aan de Bushwise-activiteiten. We zien Cobus en Conraad dit weekend nog om fatsoenlijk afscheid te nemen, maar hiermee is de vijfde en laatste off-week begonnen.

Voor mij betekent dat een laatste week Kruger Park voordat ik weer terugkom naar Nederland. Dat ga ik samen met een vriend van mij (Hans) doen, die morgen op het vliegtuig stapt. Zondag is hij hier om rond te kijken in Hoedspruit en op de campus en maandag vertrekken we richting Kruger Park. Morgen staat voor mij in het teken van de standaard zaterdagtrip naar Hoedspruit (ook om Ben en Tina te droppen bij de autoverhuur) én om mijn kamer op te ruimen en mijn koffers te pakken. Een raar idee dat ik morgen al precies vijf maanden weg ben, want dat klinkt veel langer dan het voelt.

Spanje, Chili en Australië… als we de tweede ronde al halen wacht waarschijnlijk Brazilië. Normaal gesproken ben ik behoorlijk optimistisch, maar nu…

3 reacties op “Time flies when you’re having fun

 1. Moeders

  Ongelooflijk wat is de tijd snel gegaan ik gaan je blog missen !!! …… Kan jij in Tilburg er mee door gaan ?
  Dit gaan wel even duren voordat jij dit allemaal kan beseffen wat jij Afrika hebt beleeft nu nog even genieten zamen met Hans fijne week jongens geniet ervan xxx

 2. Sabine van den Brink

  Beste Frank,
  Zo op het laatst toch maar eens een reactie.
  Als ouders van Mayra, je enige Nederlandse mede studente, hebben wij namelijk met veel plezier, interesse en belangstelling jouw blogs gelezen. Natuurlijk hebben wij dingen die jullie daar hebben beleefd van Mayra gehoord maar het was voor ons heel fijn om het ook van jouw kant te kunnen lezen. Het maakte eea nog echter te beseffen hoe bijzonder het voor jullie daar was. Wij hebben natuurlijk alle mooie en leuke dingen mogen lezen maar weten in dit geval ook dat het voor jullie gewoon heel hard werken is geweest om het te kunnen halen. Bij deze dan ook diep respect en onze felicitaties voor jou met het behaalde resultaat!! Je kan terug kijken op een geweldige ervaring en als je eerdaags weer hier achter je bureau zit zal dat waarschijnlijk pas goed tot je door dringen.
  Wij wensen je nog een heel mooie afsluitende week in Kruger en vast een goede terugkeer naar Nederland met fijne feestdagen! (helaas moeten wij het nog even zonder Mayra doen ivm haar stage)
  Nogmaals bedankt en een hartelijke groet,
  Hans en Sabine van den Brink

Voeg een reactie toe