Toch geen sleep-out

donderdag 5 september

Eigenlijk hadden we vanacht moeten kamperen in Makalali. Omdat het er vanmorgen erg grauw en dreigend uitzag en er bovendien regen voorspeld werd, kregen we de kans te stemmen of we het risico wilden nemen. Met overweldigende meerderheid werd besloten de sleep-out niet door te laten gaan (18 tegen, 2 voor).

Vanmorgen hadden we voor de tweede keer ‘rifle dry run’; oftewel droogoefenen met geweer. Deze keer de oefening die we voor onze officiële test in het volgende semester geblinddoekt binnen 15 seconden moeten kunnen; drie kogels laden, schietklaar maken en aanleggen. Vervolgens weer geblinddoekt de kogels eruit halen. We krijgen een half uur per persoon, wat meer dan genoeg is (daarna heb je wel een lamme arm van het gewicht). Het is goed te merken dat je er snel handiger in wordt. Enige zorgpuntje van iedereen is dat we straks relatief weinig oefenschoten met echte munitie krijgen om te wennen aan het zwaardere kaliber dan waarmee we vorige week geschoten hebben. Schijnbaar is het nogal schrikken als je voor het eerst met een .375 schiet en is het handig wat extra oefening te krijgen. Trevor deed de suggestie dat in Tzaneen op de schietbaan te gaan doen waar we vorige week ons SASSETA certificaat hebben gehaald. Als er genoeg mensen interesse hebben, kunnen we zelfs kijken of ze niet hier naartoe willen komen om te oefenen.

Studeren op de kamer

Studeren op de kamer

Omdat we niet gaan kamperen, gaan we om 15:30 een extra ingelaste gamedrive doen. Tot die tijd is het weer studeren voor zaterdag. Omdat er nog steeds mensen in en om het klaslokaal druk zijn met de rifle-oefeningen, besluiten James en ik voor het eerst eens op onze kamer te gaan studeren. Het is niet heel ruim, maar gaat best goed. In ieder geval lekker rustig en met de koffie binnen handbereik.

Buiten ontstaat er ineens wat opschudding. Wat blijkt, buurman Ben heeft een slang gevonden vlakbij onze kamers. Gisteren was er ook al eentje gezien, maar had ik hem gemist. Nu ben ik er op tijd bij. Het stelt niet veel voor, vrij klein slangetje en wij identificeren hem als een Western Stripe-Bellied Sand Snake.

Western Stripe-Bellied Sand Snake

Western Stripe-Bellied Sand Snake

Back-fanged, wat betekent dat de giftanden achterin de bek staan waardoor het voor de slang vrijwel onmogelijk is om een mens te bijten. Het gif blijkt ook niet erg sterk te zijn. Gelukkig maar, want op het echte werk zitten we op de campus eerlijk gezegd niet te wachten. Trevor heeft al eens geroepen dat er twee Black Mamba’s op de campus wonen, maar tot nader orde gaan we er vanuit dat hij een grapje maakte.

Rond 15:00 uur verzamelen we ons bij de eetruimte, waar we eerst nog de resultaten van ons Rifles-examen van afgelopen zaterdag door Charles uitgereikt krijgen (met 97% boven verwachting). Om 15:30 zijn we vervolgens vertrokken voor de gamedrive in Makalali met Conraad. Vic mocht rijden en ook nu ligt de nadruk op oefenen voor het echte werk; veel stilstaan, details doornemen en proberen zo veel mogelijk te leren.

Conraad loopt voor onze Jeep uit

Conraad loopt voor onze Jeep uit

Naarmate het donkerder wordt, zien we ook steeds interessantere dingen; twee hyena’s, waterbokken, een genet, een civet en een stekelvarken die voor onze Jeep de weg oversteekt! Enorm grote beesten zijn dat, vergeleken met onze bescheiden Nederlandse stekelvarkentjes. De zwart-wit gekleurde stekels zien er vervaarlijk uit (ik moet er nog steeds eentje vinden).

Tot slot; tijdens de lunch kwam Trevor met een (voor ons) treurige mededeling; hij heeft een nieuwe baan gevonden en gaat ons over zes weken verlaten. Hartstikke jammer, want Trevor is een geweldige trainer die altijd voor ons klaarstaat. Bovendien zit hij nooit verlegen om een praatje of een geintje. Hij krijgt de kans head-ranger te worden op een vijf-sterren lodge en die kan hij niet laten schieten. Wij gunnen hem dat natuurlijk ook van harte, en tegen de tijd dat hij weggaat hebben wij ook nog maar een maand te gaan. Wie weet maken we nog net zijn opvolger mee….

1 reactie op “Toch geen sleep-out

  1. Gerard

    18 tegen en 2 voor!!!!! door de voorspelling van een beetje regen???? Terwijl je al geblinddoekt 3 kogels kan afvuren???? Namen en rugnummers please, Frank. En wij trouwe volgers in Nl. mogen er toch wel vanuit gaan dat 1 van die 2 voorstemmers van Tiggelen als achternaam had, toch? Ik begrijp die Trevor helemaal. Je geeft alles om ze te trainen tot Wildlife Commando’s en dan krijg je dit. Op een gegeven moment knapt het lijntje en denkt ie bij zichzelf, waar doe ik het allemaal voor. Ik maak het mezelf lekker makkelijk en word Chief in een 5-sterren lodge.

Voeg een reactie toe