Vrijdag 12 juli: eerste echte les

zaterdag 13 juli

Vanmorgen begonnen om 7 uur in het klaslokaal. Charles geeft drie uur lang een introductie over guiding. In grote lijnen komt een groot aantal onderwerpen langs. hoe je je dient te gedragen, wat belangrijk is als je aan het werk wilt komen als Field Guide, hoe je een briefing doet voor een game drive, etc. Gelijk ook onze eerste huiswerkopdracht gekregen; iedereen moet een eigen briefing schrijven voor een game drive, die over twee weken in de praktijk getest wordt.

Na de les zoals gebruikelijk om 11 uur de brunch, waarna ik voor het eerst de boeken ingedoken ben. valt nog niet mee, lang geleden dat ik echt heb moeten studeren. Misschien ook niet zo’n handig onderwerp om mee te beginnen: taxonomie; alle klassen van zoogdieren, de soorten die daarvan in Afrika voorkomen en de onderlinge samenhang. niet verder dan twee pagina’s gekomen, dus het tempo zal echt omhoog moeten.

Om 15:30 vertrokken op onze tweede gamedrive. Deze keer met Cobus, één van de trainers, die level 3 Field Guide is (net als Charles). Beiden zijn ook nog eens assessor voor FGASA. Het is te merken tijdens gamedrives: deze gasten weten echt superveel en doen het ook nog eens waanzinnig goed als gids en trainer. Ongelofelijk hoeveel enthousiasme ze uitstralen; je merkt dat dat meteen overslaat naar de groep (waar het bepaald al niet ontbrak aan enthousiasme). Het was voor het grootste gedeelte van de gamedrive te donker om foto’s te maken. Wel veel gezien: waterbokken, kudu’s, giraffen, een vliegende saddlebilled stork en nog wat kleiner spul. Als praktijkoefening liet Cobus ons op het verste punt terugnavigeren. Inmiddels was het pikkedonker, dus moesten we vertrouwen op een combinatie van gevoel én het feit dat iemand wist hoe je door het zuiderkruis in de sterren te zoeken het zuiden kon bepalen. Cobus hielp niet en reed overal naartoe waar wij heen wilden. Uiteindelijk kwamen we pas rond acht uur terug bij de campus, maar het was een hele goede ervaring. Je krijgt de neiging om (zelfs wanneer je op de goede weg zit) aan jezelf te gaan twijfelen en om te draaien. Vooral voor de mensen die straks echt gasten moeten rondrijden goed om te leren vooral je gevoel te volgen. Het eten was inmiddels koud, maar dat mocht de pret niet drukken.

1 reactie op “Vrijdag 12 juli: eerste echte les

  1. Fiona

    Wow, klinkt goed allemaal. Gaaf om je zo te kunnen volgen. De Apple fans zullen niet verbaasd zijn dat hun stuff het wel doet 🙂 . Veel plezier en studeerze. Groet, Fiona

Voeg een reactie toe