Weer een week voorbij

zaterdag 28 september

Vanmorgen het vogel-examen gehad en deze keer was het weer behoorlijk pittig. Ben benieuwd of ik de stijgende lijn van de afgelopen weken ook dit examen weer vol heb kunnen houden. Na weer een vroege ochtend (4 uur opstaan is nu standaard voor elk examen), is het lekker om om 9 uur te weten dat het weekend is. Deze keer was Matt bereid ons naar Hoedspruit te rijden, waar we de zaterdagse boodschappen weer konden doen.

James en ik hebben grote plannen met het raam in onze kamer; aan de buitenkant willen we een zelfgetimmerd muggen-scherm gaan maken. Dat willen we met pur-schuim vastzetten, dus dat wordt dikke pret (en een interessant experiment). Nadat we bij de bouwmarkt al het hout en dergelijke gehaald hadden, en elkaar op de terugweg uitgebreid aan het feliciteren waren dat we zo goed bezig waren, kwamen we erachter dat we het belangrijkste vergeten waren. Muggen-net, of hoe heet dat spul (ik begin steeds meer moeite te krijgen de juiste Nederlandse woorden te vinden!) Nog een weekje geduld dus voordat we ’s nachts ons raam open kunnen doen…

Op de tracker-seat tijdens afgelopen week

Op de tracker-seat tijdens de vogelweek. Foto: Ashley Bamforth

Ondertussen lijkt het nu allemaal ineens wel erg snel te gaan. Over twee weken is het weer een vrije week en daarna hebben we binnen korte tijd zowel het FGASA-examen als ons praktijkexamen. Het ‘afrijden’ zeg maar, waarin we een volledig verzorgde gamedrive moeten doen en over een minimum aantal verschillende onderwerpen gesproken moeten hebben.

Dat is dus nog maar vijf weken vanaf nu… de tijd begint te dringen met alle voorbereidingen daarvoor. We hebben de laatste (kleine) drie maanden veel geleerd, nu nog ervoor zorgen dat het omgezet gaat worden naar een beetje vlot lopend verhaal.

Daarbij geldt dat het nog steeds erg lastig is bepaalde dingen uit elkaar te houden en de juiste feiten bij de juiste dieren/ planten/ bomen/ rotsen e.d. te vertellen. De manier waarop de meesten dat doen is door kaartjes te maken met daarop ‘powerfacts’ over verschillende onderwerpen. Ik heb er al een paar gemaakt over verschillende bomen, maar met een schuin oog op de kalender merk ik ineens dat ik heel erg moet opschieten om ze voor alle andere onderwerpen ook te maken. Enige lichte paniek begint zich aan te dienen…

Een goede aanleiding voor een nieuwe rubriek: het weetje-van-de-dag. Ik zal vanaf nu proberen regelmatig (hopelijk) interessante feitjes te delen die ik tegenkom in de uitwerking van de verschillende onderwerpen. Helpt mij ook weer om het te proberen te verwoorden. Omdat het net vogelweek is geweest, een vogel-weetje om mee te beginnen.

 

weetjevandedag

Shrikes zijn vogels met een macabere gewoonte. Wanneer ze een prooi
gevangen hebben, kunnen ze deze ‘spiesen’ op iets scherps als een doorn van
een acacia of prikkeldraad. Vaak vangen ze insecten, maar er zijn zelfs gevallen
bekend van muizen en kleine reptielen.  Als de Shrike nog even geen trek heeft,
laat hij zijn prooi (soms nog levend) hangen tot hij er wel behoefte aan heeft.
Dit gedrag heeft de Shrike de bijnaam “Butcher Bird” opgeleverd.

 

Voeg een reactie toe