Bomen… en briefing

vrijdag 1 november

Vanmorgen om 6:00 uur (uitslapen!) om eerst bij onze huis-weaver te gaan kijken. Zijn tweede nest is bijna klaar, zo te zien. Weinig tijd meer om hem van dichtbij aan het werk te zien, dus ik probeer elke ochtend nog even te gaan kijken. Met statief en draadontspanner, want het doel is om het vliegend bij zijn nest te fotograferen. Dat betekent camera op het statief, handmatig scherpstellen op het nest en met de draadontspanner in de hand volgen waar hij naartoe vliegt en als hij dicht in de buurt komt, beginnen te “schieten”. Dat gaat met acht foto’s per seconde, maar nog is hij zo vlug dat hij meestal maar half op de foto staat. Na anderhalf uur proberen heb ik een aantal kandidaten voor geslaagde foto. De beste zien jullie hieronder (morgen waarschijnlijk weer een poging). Door zo’n vogeltje trouwens zo lang te volgen, zie je wel goed wat hij allemaal sjouwt. Hij vliegt van boom naar boom om takjes en blaadjes te verzamelen die hij in no-time in en om zijn nest weeft. De blaadjes zijn of oude, dode blaadjes, of verse blaadjes. Van twintig meter kan ik hem horen worstelen in een Knobthorn om een groen blaadje los te trekken. Op een gegeven moment bleef hij wat langer zitten met een takje in zijn bek. Even later werd duidelijk waarom; hij ging zijn oude (eerste) nest verstevigen en daar stond ik dichterbij. Blijkbaar was hij genoeg op zijn gemak om de gok toch te wagen.

De Red-headed Weaver vliegt aan om de ophanging te verstevigen

De Red-headed Weaver vliegt aan om de ophanging te verstevigen

Rond een uur of acht begonnen met…. bomen. Vandaag aan één stuk door tot 14:30 uur daarmee bezig geweest. Een Powerpoint gemaakt met een stuk of 30 bomen, met foto’s (zelfgemaakt of gedownload) en een beschrijving van waarvoor ze gebruikt worden, welke medicinale eigenschappen ze hebben, welk traditioneel (bij)geloof erbij hoort en welke dieren ze eten. Een hele kluif, maar ik heb nu wel een overzicht waarmee ik flinke stappen kan zetten voor maandag. Rond de lunch heeft Cobus me nog even meegenomen langs wat bomen op de campus, wat ook erg nuttig was.

Om 15:00 uur gaf Charles de briefing voor onze eindassessments van volgende week. Was het FGASA-examen al vrij spannend, nu voel je de spanning helemaal bij alle studenten. Er komen wat vragen over praktische dingen (“mogen we alcohol schenken bij de ochtendkoffiepauze?” – “nee”), en we krijgen onze assessmentformulieren uitgereikt. Die moet ik maandag (voor mijn deel) ingevuld meenemen. Charles laat zijn auto zondag achter zodat ik hem kan wassen van tevoren (als Field Guide was je je auto het liefst voor elke rit). Ook na de gamedrive was ik hem, maar dan samen met CJ. Kan hij gelijk horen hoe het geweest is. Ik ben nog steeds erg blij met het feit dat ik als eerste mag; ik denk dat het niet makkelijker wordt naarmate je meer van anderen hoort. Voor mij geld in ieder geval dat ik ervan ga proberen te genieten. Dit is waar we het allemaal voor gedaan hebben en het zou vervelend zijn als het een en al stress zou worden…

Hyundai!

Hyundai!

James en ik hebben besloten een auto te huren voor dit weekend. Met de assessments voor de deur (en de uitgebreide koffiepauzes die we daarvoor moeten verzorgen), zullen we het nodige in moeten slaan. Daarvoor willen we nu absoluut niet afhankelijk zijn van anderen, vandaar de auto. Lekker luxe om te kunnen gaan en staan waar je wilt. Morgen naar Hoedspruit om spullen te kopen en mijn bomenboekje te laten printen zodat ik bij terugkomst gelijk kan gaan studeren.

Voor wie trouwens wil weten hoe we er afgelopen woensdag bijzaten op het examen; zie het Bushwise-blog. Op de foto zit ik in de middelste rij aan het eind (met m’n petje op).

 

1 reactie op “Bomen… en briefing

Voeg een reactie toe