Een dagje in de schoolbanken

donderdag 15 augustus

Vandaag een drukke dag gehad in het klaslokaal. Vanmorgen begonnen met geologie door Cobus. Van alles over ontstaan van rotsen en aarde en de mineralen die daarbij komen kijken. De relevantie voor field guides zit hem erin dat de hele keten van planten, planteneters en vleeseters in eerst instantie begint bij de aarde. De samenstelling bepaalt wat er kan groeien en van daaruit worden de ecosystemen verder gevormd. Geologie bevat voor zaterdag het nodige stampwerk, waardoor ik begin te twijfelen of ik morgenochtend aan de optionele gamedrive mee moet doen; waarschijnlijk heb ik de tijd hard nodig.

Na de lunch hield Trevor zijn presentatie over het probleem van het stropen van neushoorns. Dat neemt de laatste vijf jaar zoals waarschijnlijk bekend op een alarmerend manier toe. Inmiddels staat de teller in Zuid-Afrika voor dit jaar op 545, evenveel als het totaal van 2012. Als de stroperij in dit tempo doorgaat, zijn de neushoorns in 2021 uitgestorven.

Trevor heeft twee jaar deel uitgemaakt van een anti-stropers eenheid. Interessant om te horen hoe complex de problematiek is van iemand die het van dichtbij meegemaakt heeft. Het probleem strekt van de afnemers (vooral in het midden-oosten) tot de stropers zelf, maar ook de politiek en lokale bevolking speelt een rol. Er ontstaan verhitte discussies over hoe wel en niet met het probleem om te gaan. Eén ervan gaat over het nut en de ethiek van het vergiftigen van de hoorns van neushoorn zodat degene die het binnenkrijgt er ziek van wordt (dat gebeurt nu bijvoorbeeld in Balule, een privé-reservaat naast Makalali). Tot slot krijgen we een aantal foto’s te zien van onthoornde neushoorn, met kleintjes, foetussen etc. Daar wordt je niet blij van, op zijn zachtst gezegd.

Aansluitend op het verhaal van Trevor krijgen we weer les. Deze keer gaat het over grassen, gegeven door Conraad. Taaie kost, maar opletten geblazen, want zaterdag hebben we weer drie examens, dus verslappen van de concentratie kan desastreuze gevolgen hebben. Inmiddels heb ik de knoop wel doorgehakt dat ik de gamedrive van morgen ga skippen. Vandaag astronomie-examen terug gehad met een resultaat van 79%. Niet slecht, maar ook niet dusdanig dat ik veel speling ga hebben op andere vakken. Voor het geval het nog niet duidelijk was; ik heb nu écht weer het gevoel op school te zitten.

Voor vandaag geen nieuwe foto’s aangezien we de hele dag ‘binnen’ waren. Wel heb ik het eerste filmpje af van onze Kruger Park-trip van vorige week; de olifanten. Dit weekend volgt naar alle waarschijnlijkheid nog het filmpje over de krokodillen.

 

 

4 reacties op “Een dagje in de schoolbanken

  1. jeannette

    Wow frank, ben zwaar onder de indruk. Had wat achterstand in het lezen maar ben weer goed bij. Die filmpjes maken dat het bijna lijkt of je er zelf bij bent. Geweldig! ben ook blij dat ik nu weet hoe ik een olifant moet opsporen…misschien ook bruikbaar op het werk 🙂

Voeg een reactie toe