Generale repetitie

vrijdag 25 oktober

Vanmorgen was er weer een optionele gamedrive. Omdat iedereen druk aan het studeren is, wordt daar nauwelijks gebruik van gemaakt. Gelukkig waren er samen met mij nog drie anderen geïnteresseerd om wel te gaan, waardoor het ook door kon gaan (vier deelnemers is het minimum). Ash, Nuria en Sean waren de anderen, die mij de mogelijkheid gunden de gamedrive te doen. Een uitgelezen mogelijkheid dus voor mijn generale repetitie; de eerste keer dat ik mijn volledige voorgenomen route kan rijden.

Het rijden op zich ging goed, maar dat mag ook geen probleem zijn. Over de inhoud was ik nog niet helemaal tevreden. Op sommige stukken van de route had ik veel te vertellen, op andere te weinig. De truc is om het goed uit te smeren en te doseren. Daarnaast heb ik de groep (behalve tijdens de pauze) niet van de Landrover gehad, dus dat moet ook anders. Het helpt om het zo interactief mogelijk te maken en iedereen daarbij van de wagen halen om iets te doen of komen bekijken helpt daarbij.

Halverwege ben ik gestopt om koffie en thee met ‘rusks’ (boerenbeschuit) te serveren aan de rivier. Als gids hoor je dan eerst te gaan checken of het veilig is en er geen gevaarlijke dieren verscholen zitten. In de rivierbedding was niets te zien, maar op een meter of tweehonderd zaten wel erg veel aasgieren in een boom.  Boven teruggekomen vertelde Cobus dat er via de radio net melding gemaakt was van een “lion-kill” langs de rivier waar wij pauze hadden. Reden om iets meer afstand te nemen én hogere grond op te zoeken. Van een afstandje konden we het komen en gaan van de gieren goed waarnemen en na de koffie zijn we snel die kant op vertrokken.

Alhoewel, snel… De auto van Cobus (die hij net deze week “geërfd” heeft van Trevor na diens vertrek) vertoont wat kuren. De belangrijkste daarvan was het niet meer werken van de ontsteking.Behalve wat klikgeluiden gebeurde er niets meer toen ik de sleutel draaide. Dat betekende dat ik op de helling naar beneden de motor aan de gang moest zien te krijgen. Uiteindelijk had ik twee pogingen voordat de weg weer omhoog ging, die allebei niet slaagden. Ik was vergeten de sleutel in het contact de juiste kant op te draaien. Oeps! Nu moesten mijn medestudenten en Cobus proberen een loodzware Landrover in een kom aan te duwen. Dat lukte uiteindelijk en ik kreeg de motor gelukkig bij de eerste poging alweer aan de gang.

Snel op zoek naar de leeuwen, die we helaas niet konden zien. We hebben ze wel gevonden, want de geur van een kill is dusdanig penetrant dat je hem niet gauw mist. Daarnaast zagen we de sporen van hoe de leeuwen hun prooi de bosjes in sleepten. Het meest bijzondere wat we vandaag gezien hebben, zijn Dwarf Mongooses (stokstaartjes). Die had ik nog niet eerder op Makalali gezien.

Dwarf Mongooses

Dwarf Mongooses

Dwarf Mongooses

Dwarf Mongooses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de rit nog uitgebreid met Cobus gesproken en goede tips gekregen voor wat beter kan. Eén van dingen waarover ik na moet denken is het inkorten van mijn route, want ik ging bijna een uur over de tijd. Voor nu moet de aandacht volledig op het FGASAS-examen van aanstaande woensdag maar daarna heb ik vijf dagen om me te storten op inhoud en planning van mijn rit.

In de middag gestudeerd en om 15:00 uur hield Cobus een Q&A-sessie voor het komende examen. Goed om te zien wat voor vragen er gesteld worden maar tegelijkertijd was de conclusie ook dat we gewoon alles moeten weten. Geen bochten afsnijden dus, en full-time werken tot woensdag…

 

1 reactie op “Generale repetitie

  1. Theo en ilona wessels

    Hoi Frank, ik vind het knap dat je ondanks dat het nu een drukke tijd is met je studie, dat jij toch nog de tijd vindt om je blog schrijven en het plaatsen van je foto’s. Van je vakantiefoto’s laat je zien dat je een gezellige tijd met je familie hebt gehad. De foto’s van de vele vogelsoorten en de kleuren van de vogels blijft bijzonder en natuurlijk ook de foto’s van de andere dieren, wij kijken ze regelmatig terug. Heel veel succes met de komende tijd Ilona en Theo.

Voeg een reactie toe