Het assessment-schema is bekend!

vrijdag 4 oktober

Vanmorgen konden we zowaar uitslapen; pas om half 9 zouden we vertrekken naar een game farm om daar een rondleiding te krijgen. Van uitslapen komt uiteraard niks, want we zitten zo in het ritme van tussen 4 en 5 opstaan, dat 6 uur al laat is. Komt goed uit, want er moet gestudeerd worden voor de laatste twee examens morgen (voor wat betreft de FGASA level 1 lesstof).

Onze groep rond de drinkplaats van de Sable antilopen

Onze groep rond de drinkplaats van de Sable antilopen

We gaan ’s ochtends dus naar een game farm, vlakbij de brug over de Ga-Selati (waar we in de vogelweek ook twee keer zijn geweest). Een minuut of twintig naar het noorden over de onverharde weg waaraan onze campus ook ligt. De game farm heet “Murchison View” en is eigendom van Sophie Niemann (een van de eigenaren van Bushwise) en haar man, Roelof. Met drie wagens vertrekken we samen met Trevor, Conraad en Cobus (plus kids). We worden welkom geheten door Sophie, waarna Roelof met ons meerijdt over hun terrein. Ze fokken er buffels, (zwarte) Impala’s en Sable-antilope. Interessant om te horen hoe dat allemaal in zijn werk gaat en waar allemaal rekening mee gehouden moet worden. Van genetica (hoe fok je een zwarte Impala?) tot de vereiste regels rond het houden van buffels (quarantaine e.d.).

Sable antilopen

Sable antilopen

En passant horen we ook over competitie tussen grassen en bomen en hoe daarmee om te gaan om te zorgen voor voldoende voedsel voor het wild. Na anderhalf uur zijn we rond en hebben we behoorlijke wat praktijkkennis opgedaan met betrekking tot conservation management, een van de examens morgen. Daar was dit uitstapje uiteraard ook om te doen.

 

 

Roelof vertelt over het reilen en zeilen op een game farm

Roelof vertelt over het reilen en zeilen op een game farm

Buffels

Buffels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zwarte Impala!

De zwarte Impala!

’s Middags studeren geblazen… om 13:00 uur hebben we Q&A; vraag en antwoord over de examens van morgen. Normaal gesproken is dat elke vrijdagmiddag om 16:00 uur, maar deze keer is het vervroegd omdat de trainers bij Sophie en Roelof een afscheidbraai hebben voor Trevor (zijn vertrek komt langzaam maar zeker dichterbij). Wat ook dichterbij komt, is ons praktijkexamens; de practical assessments. Shirell heeft de schema’s meegenomen waarin we deze examens moeten doen. Ik ben op maandag 4 november de allereerste die moet afrijden! Daar ben ik eigenlijk wel blij mee (ook al heb ik vier dagen minder om me voor te bereiden dan de mensen die op vrijdag gaan). Charles is mijn assessor en ook weten we nu al wie er op onze game drive als “toerist” meegaan. In mijn geval zijn het Andy, James, Lawrence, Matt en Anna. Eén van hen zal ik waarschijnlijk vragen om als tracker te fungeren (= op het stoeltje voorop de wagen klimmen en samen met mij wild proberen te spotten).

Inmiddels hebben veel mensen uit de groep ook al te horen gekregen waar ze geplaatst gaan (of kunnen) worden voor hun half jaar werkervaring na de opleiding. James heeft te horen gekregen dat hij naar de Oostkaap mag; geweldig natuurlijk, want dan zit je ook dichtbij de oceaan. Anderen zijn meer in de omgeving terecht gekomen en weer anderen moeten nog even geduld hebben. Dat is lastig voor hen, want je merkt dat de sfeer met het bekend worden van het assessment-schema en de placements ineens een stuk serieuzer is. Iedereen heeft ineens het gevoel dat het er bijna op zit! Raar eigenlijk, maar ook niet zo gek. James en Sean moeten bijvoorbeeld waarschijnlijk al op 17 november al naar hun placement; dat is al over zes weken. Ik heb dan bijna een maand de kamer voor mij alleen, maar ik vind het eigenlijk vooral jammer dat hij er niet meer bij is die tijd.

Nu weer gauw studeren, want alles op zijn tijd. Eerst alle modules met goed gevolg afsluiten…
weetjevandedag

Inmiddels zijn er dit jaar 704 neushoorn gestroopt in Zuid-Afrika. Dat is nu al meer dan
in heel 2012 (toen vielen er 668). De verwachting is dat dit jaar het absolute record
neergezet gaat worden; misschien wel 900 tot 1000 stuks. Zeer droevig nieuws dus,
en dat alles voor hoorn dat volledig uit keratine bestaat (hetzelfde materiaal waar onze haren
en nagels ook van gemaakt zijn). Je zou dus hopen dat de mensen die het als geneesmiddel of afrodisiacum gebruiken kiezen voor het alternatief: nagels bijten. Werkt ook niet,
maar zorgt er in ieder geval voor dat we deze dieren vanaf 2021 niet hoeven te missen.
Dat is namelijk het moment dat ze uitgestorven zullen zijn als de slachtpartijen in het
huidige tempo doorgaan…

Voeg een reactie toe