“It is not a zoo…”

vrijdag 29 november

… waren zo’n beetje de eerste woorden die Trevor tegen ons sprak toen we begonnen in juli om aan te duiden dat we niet altijd interessante dingen zouden zien op gamedrives. Gisterenavond in Makalali bleek dat maar weer eens. We waren vertrokken om 18:30 uur, met als doel een echte night drive te doen (grotendeels in het donker dus). We hoopten (zoals altijd in het donker) op een stekelvarken of misschien zelfs een Aardvark, maar het pakte anders uit. Op wat giraffen en impala’s na hebben we echt helemaal niks gezien. Ben reed en Cobus zat met het zoeklicht op de spottersstoel, dus daar kan het niet aan gelegen hebben.

Tot overmaat van ramp begon het ruim voordat we Makalali weer uit waren te regenen. Als een gek m’n poncho aangedaan dus, alhoewel, als een gek… Het is overdag al een opgave om de ‘uitgang’ te vinden als je dat ding over je hoofd doet, maar in het donker is het bijna helemaal niet te doen. Gevolg is dat ik de eerste vijf minuten met dat ding ongeveer over m’n hoofd zat in een poging nog enigszins droog te blijven en vooral mijn camera te beschermen. Op een gegeven moment zag ik licht en kon ik mijn hoofd door het juiste gat steken. De terugweg was verder geen pretje met wind en regen tegen en voor de verandering waren we na een gamedrive eens blij weer thuis te zijn.

Een van de laatste keren in de Landrover...

Een van de laatste keren in de Landrover…

Voor vandaag stond een hele dag Makalali op het programma. Cobus had voorgesteld een eind het reservaat in te rijden om naar wat plekken te gaan waar we nog nooit geweest waren. Uiteindelijk hebben we acht uur doorgebracht in Makalali, waarbij Vic en Hayley ons rondgereden hebben. Leuk om eens heel nieuwe gedeeltes te zien, maar in het begin leek het op een herhaling van gisteren. Behalve wat vogels (waarvan de Lesser Spotted Eagle er eentje was die we nog niet eerder gezien hadden), was er weer weinig te beleven. Het regent de laatste tijd regelmatig, waardoor water ruimschoots voorhanden is en de dieren wat beter verstopt zijn. Gecombineerd met de explosie van groen aan de bomen en struiken wat het zicht behoorlijk beperkt, levert dat minder zichtbaar wild op.

Blue Wildebeest (mannetje)

Blue Wildebeest (mannetje)

Lilac Breasted Roller, de nationale vogel van Botswana

Lilac Breasted Roller, de nationale vogel van Botswana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 12:00 uur begint het te regenen en niet zo weinig ook. Alsof het zo moest zijn rijden we toevallig langs een verlaten lodge (bouwval, maar nog wel met wat stukken rieten dak intact. We kunnen dus schuilen en grijpen direct de gelegenheid aan om de coolbox en de hotbox uit te laden zodat we kunnen lunchen. De voormalige lodge ligt op een hogergelegen rots langs de rivier en heeft een fantastisch uitzicht. We vragen ons af waarom dit verlaten en vervallen is, want in potentie ziet het er geweldig uit.

De verlaten lodge ziet er nog niet eens zo slecht uit...

De verlaten lodge ziet er nog niet eens zo slecht uit…

... wat nieuw gras op het dak en de boel kan weer open

… wat nieuw gras op het dak en de boel kan weer open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cobus relaxet op zijn geheel eigen wijze

Cobus relaxet op zijn geheel eigen wijze

Giant Kingfisher

Giant Kingfisher

 

 

 

 

 

 

 

Prachtig uitzicht vanuit de verlaten lodge

Prachtig uitzicht vanuit de verlaten lodge

Mannetjes-olifant loopt tevreden te ronken, als teken dat hij op zijn gemak is met ons gezelschap

Mannetjes-olifant loopt tevreden te ronken, als teken dat hij op zijn gemak is met ons gezelschap

Als de regen weer stopt en we voldoende uitgerust zijn, stappen we weer in de Landrover om de gamedrive te vervolgen. Na een tijdje weer weinig gezien te hebben doemen er ineens vier grote dieren op de weg op. Neushoorns! Vier mannetjes, waarvan er drie wat jonger zijn en gedurende lange tijd wat speel-vechten met elkaar. Dat zien we vaker de laatste tijd, zal met het seizoen te maken hebben. Uiteindelijk hebben we ruim een half uur met deze dieren door kunnen brengen (ook al omdat er vanwege het tijdstip middenop de dag geen voertuigen met toeristen van de lodges rondrijden en we dus niet gebonden zijn aan de maximaal 10 minuten-regel). Vanuit alle hoeken en kanten kunnen filmen en fotograferen, waardoor het veruit de beste neushoorn-sighting is die ik tot nu toe gehad heb. Zoals eerder al aangegeven plaatsen we op verzoek van Bushwise geen foto’s of filmpjes van neushoorns (jammer maar helaas, het is om een goede reden).

Op weg naar de uitgang komen we tot slot nog een mannetjesolifant tegen die we een tijdje bekijken terwijl hij staat te eten en dan rijden we snel door. De wolken pakken zich weer samen dus we willen op tijd thuis zijn en dat lukt deze keer gelukkig ook. Bij thuiskomst blijkt Iris Spaghetti Bolognaise gemaakt te hebben… wat een feest!

Na het eten nog een leuke verrassing want Macon komt aanrijden op de campus. Ze is bijna twee weken geleden vertrokken naar Kaapstad met eerst Hayley en daarna haar moeder en ze verblijft nu met haar moeder in Mahlahla Lodge.

1 reactie op ““It is not a zoo…”

  1. Frans & Daja

    Het gaat nu serieus opschieten Frank dat je naar ons natte landje terug komt, maar 1 troost we hebben hier geweldige huismussen enz. om te spotten…
    Gefeliciteerd natuurlijk met je examen, jij kan mij nou somaar saamvat naar suid africa en ons kan gaan skiet e bokkie.
    Groeten van ons allemaal

Voeg een reactie toe