Weekje vakantie deel 1: Kaapstad

maandag 21 oktober

Onderstaand mijn dagboek van het eerste deel van het weekje weg met m’n ouders en zus… deel 2 (Hermanus) volgt zo spoedig mogelijk…

Zaterdag 12 oktober

De dag begon met onze vogel-identificatietest. Die bleek wat langer te duren dan ik verwacht had, aangezien het uit drie delen bestond; foto-identificatie met en zonder boek en de vogelgeluidentest. Al met al ging het volgens mij wel redelijk (de vereiste 75% moet ik denk ik wel gehaald hebben). Helaas duurde het wel bijna drie uur, waardoor ik geen tijd meer had om te pakken voordat ik met m’n ouders naar Hoedspruit ging. Als vast onderdeel van de Bushwise-week (zaterdag naar Hoedspruit), mochten mijn ouders dit natuurlijk ook niet missen. Van Khaki Fever (waar onze uniformen vandaan komen) tot de Pick & Pay, tot Sleepers, waar we gegeten hebben.

’s Avonds heb ik overnacht in Mahlahla Lodge, waar mijn ouders vier dagen verbleven. De lodge is vlakbij de Bushwise campus (ongeveer 1 minuut rijden) en wordt beheerd door dezelfde eigenaar als onze campus (ligt allemaal op een stuk grond). Omdat het zaterdagavond is, melden zich ook een groot aantal medestudenten. Alsmede trainer Conraad, die op het terrein woont en in de bar van de lodge een rugby-wedstrijd komt kijken. Na het eten met James, Ash, Matt, Vic en Emma wat potjes gaan poolen. Dat het niet zo lekker liep lag aan de tafel (uiteraard). Niet al te lang gebleven, want de volgende ochtend moeten we in alle vroegte op om te vertrekken.

Zondag 13 oktober

We (mijn ouders en ik) vliegen vandaag vanaf Johannesburg naar Kaapstad, waar we Lia ’s avonds opwachten die dan aankomt uit Nederland. De vlucht uit Johannesburg vertrekt om 17:45 en aangezien het een behoorlijke rit is vanaf de campus en we niet het risico willen missen de vlucht te missen, vertrekken we om 8 uur. Dit geeft ons de mogelijkheid lekker rustig aan te doen. Onderweg stoppen we een paar keer, waaronder in Dullstroom. In 2008 ben ik hier gestopt met Hans en Marko, op weg naar het huis van de Drinkwaters en in 2009 waren we hier met m’n ouders, Lia, Dick en de kinderen ook al geweest. Het begint een soort traditie te worden dus, zo ook de koekzusters (soort donut-achtige gevlochten zoetigheid voor bij de koffie) op dezelfde plek als de vorige keer.

Keurig op tijd komen we rond 15:00 uur aan op het vliegveld. Meteen al valt op dat er veel vluchten vertraagd zijn. Als we later nog eens goed kijken, zijn het er toch wel erg veel. Gauw even internet gecheckt op mijn mobieltje en wat blijkt, er is de nacht ervoor een poging gedaan om elektriciteitskabels te jatten. Niet succesvol, maar wel met als gevolg dat de elektriciteit van het pompstation voor het bijtanken van de vliegtuigen onvoldoende stroom heeft. Daardoor gaat het bijtanken zeer langzaam en krijgen steeds meer vluchten vertraging.

Uitzicht op Tafelberg vanuit de hotelkamer

Uitzicht op Tafelberg vanuit de hotelkamer

Wonder boven wonder blijft de schade voor ons beperkt tot 45 minuten. Dat is erg prettig, anders hadden we Lia niet op kunnen wachten en stond er een taxi naar het hotel voor niets te wachten. Na aankomst nog een uurtje wachten en vervolgens Lia (die wel keurig op tijd was) kunnen begroeten. Op naar ons hotel, de Breakwater Lodge, vlakbij de Victoria & Alfred Waterfront (het grote winkel- en restaurantcentrum van Kaapstad).

 

 

Maandag 14 oktober

De komende twee dagen wordt het mooi weer, dus we kopen direct kaartjes voor de hop-on hop-off bus voor 48 uur. De beste manier om je door de stad te verplaatsen, met als bonus het uitzicht van bovenop en de informatie die je via de koptelefoon krijgt. Eerste afstapplaats in de ‘Bokaap’ (oftewel Boven-Kaap), een wijk met felgekleurde huisjes waar Lia en ik tijdens onze rondreis in Zuid-Afrika in 2006 niet de kans hadden gehad uit te stappen. Even rustig rondgelopen om de schade in te halen en wat foto’s te maken. Een bakkie koffie met een muffin in het ochtendzonnetje en je hebt wel het idee dat je op vakantie bent.

Felgekleurde huizen in Bo-Kaap

Felgekleurde huizen in Bo-Kaap

Bij ons in de ... Bo-Kaap

Bij ons in de … Bo-Kaap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rock Hyrax

Rock Hyrax

Vervolgens weer de bus op en naar Tafelberg. Er lag vandaag namelijk geen ‘kleedje’ op (wolkendek dat er negen van de tien keer te vinden is waardoor je geen uitzicht hebt). De ervaring leert dus dat je dan direct van de mogelijkheid gebruik moet maken om naar boven te gaan. Een paar uur boven doorgebracht en gelijk ook daar gelunched. Een van de opvallende dingen die we daar zagen waren Rock Hyraxes, oftewel Rots Dassies in het Afrikaans. Geloof het of niet, maar deze dieren zijn het nauwst verwant aan… olifanten! Dit komt door de voetstructuur (het zijn beide ‘near-ungulates’, zie het bericht van 18 juli) en doordat ze allebei aangepaste snijtanden hebben (al zijn de slagtanden van olifanten wel wat opvallender).

Rennen voor de zelfontspanner...

Rennen voor de zelfontspanner…

Uitkijkpunt op Tafelberg

Uitkijkpunt op Tafelberg

Tafelberg

Tafelberg

Uitzicht vanaf Tafelberg

Uitzicht vanaf Tafelberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het eerst in 28 jaar met z'n vieren op vakantie...

Voor het eerst in 28 jaar met z’n vieren op vakantie…

Na de tafelberg weer terug naar beneden met de kabelbaan, en een boottochtje door het binnen-kanaal bij de haven gemaakt. Vervolgens wat gedronken bij het plaatselijke Belgische restaurant en een hapje gaan eten op de Waterfront, wat we elke avond zouden doen.

 

Dinsdag 15 oktober

Jurassic Park? Nee, Kirstenbosch Botanical Garden

Jurassic Park? Nee, Kirstenbosch Botanical Garden

De tweede dag op de bus en deze keer nemen we de route buitenom, langs de kustplaatsjes naast Kaapstad. Op weg daar naartoe stoppen we bij Kirstenbosch Botanical Garden. Een enorme botanische tuin, waar we het grootste deel van de ochtend hebben doorgebracht. Ik heb geprobeerd bomen te vinden de ‘wij’ hier in de buurt van Krugerpark ook hebben, maar niet geslaagd. Wel van dichtbij het Fynbos-bioom kunnen meemaken, waarover we geleerd hadden in de “Biomes”-module van de opleiding.

Een ehh... bloem

Een ehh… bloem

Lia neemt een foto in de botanische tuin

Lia neemt een foto in de botanische tuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober is nog net in het bloeiseizoen, dus we hebben de nodig bloemen en planten in bloei kunnen zien. Terwijl we op weg waren naar de Protea’s, zag mijn vader ineens een grote uil in de boom zitten. Op het eerste oog leek het op een Spotted Eagle Owl (goeie kans om mijn vogel-identificatie-skills in de praktijk te testen), maar hij bleek oranje in plaats van gele ogen te hebben. Even gecheckt in mijn vogel-app en het bleek hier om een Cape Eagle Owl te gaan (moet familie van zijn). Een stukje verderop zagen we een Cape Francolin, druk bezig met een stof-bad. Hij trok zich nergens iets van aan, dus konden we dichtbij komen en zien hoe dat in zijn werk gaat. Een paar weken terug met theorie moeten leren en goed om eens in het echt te zien.

Cape Eagle Owl

Cape Eagle Owl

Protea

Protea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de tuin rondgelopen te zijn, hebben we nog gelunched in het restaurant, waarna we de route met de hop-on hop-off bus weer vervolgden. Inmiddels was het vrij koud bovenop de bus, dus we waren blij toen we weer bij het hotel waren. Al ging dat nog even mis; door een ongeluk stond het verkeer vast. De chauffeur van de bus gaf op een gegeven moment aan dat we maar uit moesten stappen om het laatste stukje te lopen. Toen mijn ouders en ik al buiten waren, ging het verkeer plotseling weer rijden, en dus onze bus ook. Lia zat nog binnen, dus wij zetten te voet de achtervolging op de bus in. Die duurde niet al te lang, zodat we snel in de Waterfront weer aan de koffie zaten. Rihanna gaf die avond een concert in Kaapstad en Lia en ik hebben nog steeds het idee dat we haar tegen zijn gekomen die middag in de Waterfront…

 

 Woensdag 16 oktober

Vandaag staat het centrum van Kaapstad op het programma; te beginnen met de Compagnie-tuinen en de kerk die daarvoor ligt. De VOC heeft deze tuinen in de zeventiende eeuw aangelegd om passeerde schepen te kunnen voorzien van groente en fruit. Die worden er nu uiteraard niet meer geteeld, maar het is nog wel als park bewaard gebleven. Aan het park ligt ook het tuinhuis van de president van Zuid-Afrika.

De kerk in het centrum van Kaapstad

De kerk in het centrum van Kaapstad

Een albino Tree Squirrel in de VOC-tuinen

Een albino Tree Squirrel in de VOC-tuinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het bezoek aan de tuinen was het tijd om te winkelen; door de straten rond het centrum liggen vele kraampjes en marktjes verscholen waar je uren rond kunt dwalen. We zijn geëindigd bij het kasteel, waar we nog wat foto’s genomen hebben. Toen was het tijd om naar het Mount Nelson Hotel te wandelen. Mijn moeder trakteerde op een ‘high tea’, waar dat hotel bekend om staat. In een echte engelse sfeer, met live piano-muziek, thee gedronken en allerlei hartige en zoete dingen gegeten. Tip: wacht met de chocolade-hazelnoot taart tot het laatst, want die is erg machtig (of misschien waren mijn ogen groter dan mijn buik). Het was in ieder geval erg lekker allemaal.

De ingang van het Mount Nelson Hotel

De ingang van het Mount Nelson Hotel

Poging om een stiekeme foto te maken: mislukt

Poging om een stiekeme foto te maken: mislukt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

’s Avonds alvast de koffer gepakt voor Hermanus, want daar vertrekken we donderdag naartoe voor het tweede deel van ons weekje vakantie…

1 reactie op “Weekje vakantie deel 1: Kaapstad

Voeg een reactie toe