De laatste vier assessments staan voor vandaag op het programma (van de eerste ronde dan, want tot nu toe hebben het er drie niet gehaald en die krijgen volgende week een herkansing). Vanmorgen mee geweest op de gamedrive van Sean. Dat ging vlekkeloos, typisch voorbeeld van een gamedrive waarbij iedereen al weet dat het goed zit. Na de hitte van gisteren moesten we vanmorgen op de Landrover ineens weer een fleece aan. Raar hoe snel het weer hier kan veranderen.
We zien op Sean’s gamedrive weinig spektaculairs. Wel opvallend was het ‘speelvechten’ van een aantal mannetjes Wildebeesten, leuk om te zien. Daarnaast weer een Violet-backed Starling gezien, al was het nog steeds niet echt dichtbij genoeg om een goede foto van te kunnen maken. Ze zien er iets indrukwekkender uit dan onze spreeuwen… Verder zien we nog een Dark-chanting Goshawk die in de lucht wordt lastiggevallen door (waarschijnlijk) een Hobby (zeg maar een iets grotere variant van een Torenvalk). En wéér een jakhals die lang genoeg blijft staan om een foto van te maken (wat is er toch met ze aan de hand). Tot slot laat Sean ons drie verschillende spinnenwebben naast elkaar zien, waarvan de meest indrukwekkende die van de Garden Orb Spider is.
Bij terugkomst op de campus blijkt dat naast Sean ook Mayra (mijn Nederlandse medestudente) geslaagd is voor haar assessment (van harte gefeliciteerd!!). Tussen de middag worstelen de trainers (samen met een installatiebureau dat ingeschakeld is) met de watervoorziening. Die is op de campus namelijk nogal gedateerd, wat resulteert in (letterlijk) minimaal een keer per week een pijp die barst of spontaan gaat lekken. Dat merk je vanzelf, want dan ontstaat er een modderstroom vanuit de richting waar de breuk is. Zo ook nu weer. Deze keer trachten ze het met stalen tussenstukken op te lossen. Net als de waterdruk er weer opgezet wordt, begint het weer op een ander punt te lekken…. Af en aan hebben we water, wat vooral lastig is voor Ash en Hayley, die vanmiddag als laatste twee hun assessment hebben.
Vlak voordat ze gaan laat Charles weten dat de resultaten van onze grote FGASA-examens online staan, maar dat hij ze ook bij zich heeft. Al gauw dromt iedereen om hem heen en begint hij de resultaten voor te lezen. Het valt iedereen mee, en zo ook mij. Ik blijk uiteindelijk met 91% zelfs een hogere score te hebben gehaald dan mijn gemiddelde over de Bushwise-examens. Daar ben ik hartstikke blij mee natuurlijk…
Dan is het tijd voor de laatste twee assessments. Ash heeft mij gevraagd als tracker te fungeren. Normaal gesproken is dat de persoon die verantwoordelijk is voor het spotten van wild. In dit geval hou ik me daar ook mee bezig, maar mag ik maar zeer mondjesmaat aan Ash doorgeven wat er waar te zien is (en bij voorkeur alleen in het uiterste geval als duidelijk is dat hij het uit eigen beweging niet gaat zien). De bedoeling van het assessment is namelijk dat je als gids alles tegelijk zelf goed moet doen; dus rijden, navigeren, praten en spotten. Ash praat met gemak alles aan elkaar, want hij heeft enorm veel kennis van dieren. Hij is in staat steeds weer nieuwe feiten te geven die verder gaan dan wat we hier leren. Een paar keer kan ik hem te hulp schieten met een spot, waarvan de mooiste een “Leopard Tortoise” is; een schildpad met luipaard-motief. Veel kans om te fotograferen heb ik niet gehad dus (dat hoort ook niet als tracker), maar ik heb tijdens de sundowners op de open vlakte wel nog gauw de zonsondergang op de foto gezet. Bij terugkeer op de campus goed nieuws; Ash is ook geslaagd voor zijn assessment (met wat extra taken, maar dat komt wel goed).
De Leopard Tortoise heeft een waterzak genaamd de ‘bursa’. Daarin bewaart hij (of zij)
in de droge wintermaanden vloeistof. Dat kan gebruikt worden als reserve
wanneer er te weinig drinkwater is, of door de vrouwtjes om de grond nat te maken zodat
er beter een nest gebouwd kan worden. Leopard Tortoises zijn zoals alle schildpadden traag
en kunnen dus makkelijk opgepakt worden. Dat is echter niet de bedoeling;
het oppakken levert dusdanig veel stress op dat ze als reactie hun bursa kunnen legen.
Dat kan in een droge periode tot gevolg hebben dat het dier uitdroogt en dood gaat.
Mocht je dus ooit een safarigids hebben die een Leopard Tortoise op wil pakken
zodat je een betere foto kunt maken, hou hem dan tegen (en geef hem geen fooi!)
Frank!!!!!
Geweldig man van harte, wel een beetje late reactie, maar echt gemeend hier vanuit Nederland.
Ik verheug me nu al op je terugkeer om je verhalen in het echt aan te horen, hoewel na zo een blog heb je waarschijnlijk weinig meer toe te voegen.
en trots dat ik zo een neef heb!!!!!!!!! KLASSE