Over de omgeving

Zuid-Afrika kaart

Kaart van Zuid-Afrika met lokatie van Bushwise. Klik om te vergroten.

De Field Guide opleiding die ik ga volgen, vindt plaats in noord-oosten van Zuid-Afrika, in de buurt van Kruger Park. Ik vlieg op Johannesburg, gelegen op een hoogte van 1400 meter in het zogenaamde ‘highveld’. Het landschap daalt over de hele afstand naar de Indische oceaan geleidelijk naar zeeniveau. Het Kruger Park ligt dan ook in het ‘lowveld’, al bevindt het gebied zich nog steeds op ca. 400 meter boven zeeniveau.

Het ‘Greater Kruger Park Area’ is de naam van het gebied dat wordt gevormd door het Kruger Park en alle aangrenzende privé reservaten ten westen ervan. Sinds juni 1993 zijn de hekken tussen het Kruger Park en de aangrenzende privé-reservaten verwijderd, waardoor het wild zich vrij kan bewegen in het gehele gebied.

Private reserves kruger zuid detailkaart

Detailkaart van zuidelijk deel van Kruger Park en de privé-reservaten. Klik om te vergroten.

 

In het westelijke gedeelte van het Greater Kruger Park Area ligt het Makalali Private Game Reserve. Het is opgezet om de verloren gegane wild-migratieroute tussen het Kruger Park in het oosten en de Drakensbergen in het westen te herstellen. Makalali bestrijkt een gebied van 250 km2, ongeveer driekwart van het oppervlak van de Hoeksche Waard (of twee keer het grondgebied van de gemeente Tilburg). Je vindt er naast het gangbare wild ook de ‘Big Five’; de vijf in de jacht traditioneel meest gevaarlijke dieren (leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant). Door het Makalali reservaat stroomt de Makhutswi-rivier, een aftakking van de Olifantsrivier die ontspringt aan de Drakensbergen en in oostelijke richting stroomt naar het Kruger Park.

 

 

 

 

De Bushwise Campus. Rechts van de weg begint het Makalali-reservaat. Bron: Google Maps.

De Bushwise Campus. Rechts van de weg begint het Makalali-reservaat. Bron: Google Maps.

Direct aan de rand van Makalali, wat ‘plaats van rust’ betekent in het Shangaan, bevindt zich de Bushwise campus. ‘Rust’ zal waarschijnlijk niet de eerste associatie zijn die we het komend half jaar zullen hebben bij deze plaats, want de campus is de uitvalsbasis voor alle opleidingsactiviteiten. De dichtstbijzijnde plaatsen (Hoedspruit, Tzaneen en Phalaborwa) liggen op ongeveer een uur rijden van de campus.