Radio’s en voertuigen

maandag 15 juli

Deze week staat in het teken van de eerste praktijkoefeningen, vooral gericht op onderhoud en besturen van de 4×4 safari-jeeps. Vandaag eerst nog een les over het gebruik van de radio en de regels rondom communicatie via de radio gehad.  Op het juiste kanaal communiceren en het vooral kort te houden blijkt het allerbelangrijkst te zin. Elk wildgebied heeft specifieke afspraken en wij hebben die van Makalali doorgenomen. Daarnaast hebben we een woordenlijst gekregen van de belangrijkste dieren en de vertaling van hun naam in het Shangaan (lokale taal die de zwarte bevolking spreekt). Spreektaal over de radio is engels, maar de dieren worden dus bij hun Shangaannaam genoemd. Dit voorkomt verwachtingen (en daarmee mogelijk teleurstellingen) bij toeristen die meeluisteren met het radioverkeer van andere voertuigen die interessante dingen gezien hebben. Tegen de tijd dat zij ter plekke zijn kunnen de dieren namelijk alweer weg zijn. Sommige dieren hebben een codenaam die regelmatig wisselt. Dit is om te voorkomen dat buitenstaanders met slechte bedoelingen op het spoor gezet worden.

Om 15:30 was het weer tijd voor een gamedrive. Met ingang van onze groep heeft Bushwise nu toegang tot drie wildgebieden, in plaats van alleen Makalali. Met Trevor naar het naastgelegen gebied geweest, ook voor hem was het de eerste keer. Niet zo veel gezien (één bushbuck om precies te zijn), maar wel veel geleerd. Sporen gezocht en geïdentificeerd (en uitwerpselen idem dito). Terug bij het avondeten bleek groep B heel veel mooie dingen gezien te hebben. enigzins jaloers hebben wij het met hun foto’s moeten doen, maar volgende keer zijn de rollen ongetwijfeld weer omgedraaid. It’s all in the game…

Groep A met vlnr: ik, Lawrence, Nuria, Ash, Vic, Kate en Macon.

Groep A met vlnr: ik, Lawrence, Nuria, Ash, Vic, Kate en Macon.

Over groep B gesproken; we zijn met z’n twintigen in drie groepen opgesplitst; groep A, B en C. Ik zit zelf in groep A met zes anderen. We hebben drie safari-jeeps ter beschikking en drie trainers (vanaf eind juli zelfs vier), waardoor er ruimte en aandacht genoeg is voor iedereen. Per gamedrive rouleren de trainers, zodat ze ons allemaal mee kunnen maken en kunnen beoordelen op betrokkenheid, kennis, etc. Gedurende de hele opleiding blijven we in dezelfde groepen ingedeeld. Dat betekent dat wij met z’n zevenen al onze praktijkopdrachten en -examens doen. Alle theorielessen blijven we gewoon met z’n twintigen in het klaslokaal doen.

Tot slot nog een foto van de mannen van de groep, vlak buiten de poort van de Bushwise-campus.

De mannen van onze groep, vlnr: Ash, Shawn, James (mijn kamergenoot), Vic (vooraan), Andy, Lawrence, Ben, ik en Sean.

De mannen van onze groep, vlnr: Ash, Shawn, James (mijn kamergenoot), CJ, Vic (vooraan), Andy, Lawrence, Ben, ik en Sean. Nummer 11 (Matthew) staat niet op de foto.

1 reactie op “Radio’s en voertuigen

Voeg een reactie toe