Spoorloos….

donderdag 22 augustus
Het programma van deze week...

Het programma van deze week…

… veel meer woordspelingen met ‘spoor’ heb ik niet meer, wat dat betreft is het goed dat de week bijna ten einde is. Normaal gesproken plaats ik op zondag altijd het programma voor de komende week. Deze week had ik dat niet gedaan omdat het de hele week maar over één ding gaat: tracking. BIj deze echter alsnog het bord om te illustreren dat er verder echt niet zo heel veel gebeurt. Vandaag dus ook niet veel bijzonders te melden.

Quizvraag van vandaag: welke van de twee is de Gerbil?

Quizvraag van vandaag: welke van de twee is de Gerbil?

Vanmorgen begon zoals elke morgen deze week op Makalali. Ineens ontstond er wat opschudding; er bleek een dode muis op de weg te liggen (of om precies te zijn: een zogenaamde Gerbil). Sporenonderzoek wees uit dat het om een verkeersongeval bleek te gaan. Trainer Conraad was er als de kippen bij om het diertje in zijn borstzak te stoppen zodat iedereen er foto’s van kon maken. De dames doopten onze enigszins lugubere mascotte al gauw om tot ‘Stuart’ (naar Stuart Little).

Op twee verschillende plaatsen weer sporen geïdentificeerd en weer was het resultaat hetzelfde; ongeveer de helft juist. Ik merk wel dat ik steeds meer in de buurt zit; als ik het fout heb dan kies ik in ieder geval voor een aannemelijk alternatief.

Colin illustreert een en ander met het sporenboek terwijl Cobus aandachtig meeleest

Colin illustreert een en ander met het sporenboek terwijl Cobus aandachtig meeleest

Morgenochtend is het de laatste mogelijkheid om te oefenen want ’s middags begint het assessment, dat anderhalve dag duurt. Die tijd hebben we nodig omdat we met z’n twintigen zijn en allemaal tussen de 50 en 70 sporen moeten identificeren. Die moeten van tevoren uiteraard door Colin gevonden en beoordeeld worden. Daarnaast ondergaan ook onze trainers weer een assessment om te bepalen op welk niveau zij zitten. Al met al zorgt dat er dus voor dat we tot en met zaterdagmiddag nodig zullen hebben. Als het gaat regenen tussendoor moeten we zelfs rekening houden met assessment op zondag.

 

 

Perfecte sporen van een African Civet; zie hoe deze zijn achterpoot op de plaats van zijn voorpoot zet

Perfecte sporen van een African Civet; zie hoe deze zijn achterpoot op de plaats van zijn voorpoot zet

Vandaag rond het water onder andere reigersporen bekeken

Vandaag rond het water onder andere het spoor van een reiger bekeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewijsmateriaal op de plaats delict (door mij overigens vakkundig over het hoofd gezien)

Bewijsmateriaal op de plaats delict (door mij overigens vakkundig over het hoofd gezien)

Na de brunch zijn we vanmiddag op de campus gebleven. Colin en Jacques hadden voor de verandering voor ons ‘crimescenes’ uitgezet. CSI Bushwise dus. Een leuke afwisseling van het identificeren van dierensporen; op basis van waargebeurde praktijksituaties in Kruger Park moesten we achtereenvolgens sporen van een stroper op blote voeten, een schietpartij met een gewonde en twee vluchtelingen met een kind juist interpreteren. We sloten de middag af met een vraag- en antwoordsessie voor de sporen die ons problemen bezorgen.

Vanavond is het water afgesloten en schijnbaar is er iemand bezig om iets te repareren… ben benieuwd of het alweer werkt, ga maar eens kijken of er nog gedoucht kan worden.

 

Voeg een reactie toe