Terug op de campus

zondag 15 september

Gisteren zijn we teruggereden van St. Lucia naar de campus via de zelfde route als heen. Dat betekende dat we op het eind weer via de J.G. Strydomtonnel het Lowveld inreden. Een mooi uitzicht en een punt waarop je, als je er langs rijdt, het gevoel hebt dat de safari kan gaan beginnen. Het weer op de campus is “iets” anders dan wij in St. Lucia hadden; 38 graden en behoorlijk klam. Na de vermoeiende rit betekent dat de genadeklap; even gaan liggen en je bent vertrokken (vandaar ook geen blogbericht gisteren).

Vandaag met James, Ash en Mayra naar Hoedspruit gegaan om te lunchen bij Sleepers en nog wat boodschappen te doen bij d’n Pick & Pay. In de rij bij de kassa zag ik nog net hoe Willie en Tharina Drinkwater de Pick & Pay uitliepen! Dat zijn de mensen waar ik in 2008 met Marko en Hans op hun gamefarm op safari ben geweest en samen met Hans in 2009 mee naar Botswana ben geweest. Het was al wachten tot het moment dat ik ze in Hoedspruit tegen zou komen; veel meer plaatsen in de omgeving om boodschappen te doen heb je niet. Had niet meer de kans om ze te spreken maar dat komt vast nog wel.

Na de boodschappen wilden we de auto gaan inleveren (Avis had al gebeld waar we bleven, omdat we hem eigenlijk zaterdag al in hadden moeten leveren). Ons idee was om vanaf Avis een taxi terug te nemen naar de campus. Ter plekke bleek dat echter niet zo simpel. Gelukkig was er een mevrouw van een touroperator met een busje die net gasten bij het vliegveld had afgezet. Zij had verder niets te doen en kon ons wel helpen, ze moest alleen even bellen met de baas om te horen wat de prijs was. “350 Rand”, klonk het toen ze opgehangen had. Hartstikke redelijk, dat is nog geen 30 euro, “… per person”. Oeps, da’s andere koek. Afzetterij, zeg maar. Het is wel een ritje van 60 kilometer, maar om daar meer dan 100 euro voor te rekenen is voor Zuid-Afrikaanse begrippen belachelijk. Na de eerste weigering kon ze echt niet minder rekenen dan 300 Rand p.p. Nog steeds veel te veel, dus we bedankten voor de eer. Uiteindelijk wilde ze tot 250 Rand per persoon gaan, maar wij waren er wel klaar mee.

We zouden wel een van onze medestudenten bellen om ons op te komen halen (voor de helft van dat geld). In de meeste gevallen hebben we op de campus alleen bereik in het klaslokaal. Geen van onze medestudenten bleek daar op dat moment te zijn. De enigen die we konden bereiken, zaten op dat moment in Tzaneen op 2 uur rijden van Hoedspruit, dus ook geen optie. Uiteindelijk hebben we maar besloten de auto nog een dag te houden. Morgenochtend om 7 uur bellen en vragen of ze hem van Avis in Makalali willen komen ophalen… (komt vast goed, toch?)

De rest van de middag bezig geweest met de was en het bekijken van de videobeelden van St. Lucia. Hopelijk kom ik ertoe ergens komend weekend een compilatie op m’n blog te zetten.

Oh, nog snel een update. Ik hoor hier een kikker heel hard kwaken bij het zwembad. Onderzoek met zaklamp (het is hier om 18 uur altijd al donker) wijst uit dat het een kleintje betreft. Zou je niet zeggen op basis van het volume. Dit is trouwens één van de tekenen dat de beestjes langzaam uit hun schulp kruipen met het veranderen van het weer. Afgelopen week vonden de studenten die op de campus waren gebleven al een heel breed slangenspoor (formaat Python) en vandaag was er een Spotted Bushsnake in de damesdouche…. Om over alle spinnen en vliegende gevaartes nog maar te zwijgen.

 

Voeg een reactie toe