Oftewel; hoe benader je veilig de gevaarlijke dieren op een wandelsafari? In de ochtend geeft Charles les over alle facetten die van belang zijn wanneer je een wandelsafari (gamewalk) moet leiden (lead rifle), of moet fungeren als ‘back-up rifle’ (zeg maar de tweede man). Om te beginnen de uitrusting die je mee moet nemen en hoe je de gasten moet briefen. Vervolgens de manier waarop je de dieren het beste kunt benaderen.
Het doel voor elke gamewalk is om de dieren in hun natuurlijke gedrag te kunnen observeren, zónder dat ze ooit door hebben gehad dat je er dat gedaan hebt. Dat laatste blijkt in de praktijk een utopie. Door hun veel beter ontwikkelde zintuigen zullen de meeste wilde dieren ons eerder in de gaten hebben dan wij hen. Per dier (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en nijlpaard) doorlopen we de verschillende gedragingen waar je alert op moet zijn. Net als bij mensen hebben dieren een comfortzone. Kom je dichterbij dan comfortabel is, dan zal het dier alerter en gespannender worden. Uiteindelijk leidt dat tot óf vluchten óf aanvallen. Beide wil je op wandelsafari voorkomen, dus is het zaak een goede afstand te houden.
Charles illustreert een en ander met videobeelden van (schijn)aanvallen van de verschillende dieren. Behoorlijk indrukwekkend. Een leeuw valt aan met 80 km/h. Dat is 22,2 meter per seconde, oftewel ruim twee keer zo snel als Usain Bolt. Je mag pas schieten wanneer je een dier maximaal de kans hebt gegeven op het laatste moment nog de aanval af te breken. In het geval van een leeuw is dat pas als ‘ie binnen 10 meter is. Dat is dus een halve seconde voordat ‘ie je te pakken heeft…. dit alles terwijl hij ook nog eens harder brult dan normaal. De hoge eisen die gesteld worden voordat je back-up rifle of lead rifle mag zijn op een gamewalk zijn dus niet overdreven. Zonder ervaring breng je jezelf en je gasten in no-time in de problemen.
Je merkt dat de hele groep, die normaal gesproken al behoorlijk betrokken is, nu op het randje van de stoel zit. Charles is in vorm en weet iedereen enthousiast te krijgen. Hij eindigt met de gewetensvraag: ben je in staat het goede te doen als je oog in oog komt met een leeuw die je aanvalt? Mocht er onverhoopt één van je gasten besluiten weg te rennen, kun je het dan opbrengen om in de baan van de leeuw te springen en te doen wat nodig is? Kun je de trekker overhalen? Aangezien dit het echte werk is en iedereen dit volgens mij graag wil doen, zal je snel geneigd zijn de vragen met ‘ja’ te beantwoorden. Het besef is er bij iedereen wel dat je het pas echt weet wanneer het zover is…
Met de lunch krijgen we van Trevor de resultaten terug van het examen ‘Oriëntatie en Survival’. Hierop 93% gescoord, dus dat viel weer niet tegen. Nu nog wachten op bomen, astronomie, ecologie en taxonomie en dan heb ik alle resultaten van het eerste semester binnen. Zoals het nu gaat moet ik de gemiddelde eis van 75% wel kunnen halen over deze examens.
In de middag krijgen we een video van anderhalf uur van allerlei guides in Zuid-Afrika die verschillende gamewalks met gevaarlijke dieren hebben opgenomen. Leerzaam om te zien hoe ze dat doen. Vooral de eerbiedige afstand die ze bewaren; de slotconclusie is dat als je een dier van dichterbij wilt zien of fotograferen, je met een gamedrive moet gaan.
Morgen gaat de helft van onze groep een hele dag met Trevor naar Kruger Park. Omdat ik net terug ben, heb ik ervoor gekozen pas over twee weken te gaan. In plaats daarvan doen we morgen een gamewalk. Kunnen we gelijk het vandaag geleerde in de praktijk brengen.
Vandaag kent voor mij een pijnlijke afsluiting. Aan een boom naast het klaslokaal hangt de schedel van een olifant op ooghoogte (zie de video van het rondje over de campus). Ik ben al twee keer ontsnapt, maar vandaag vol er tegenaan gelopen, met als resultaat een flinke bult op m’n voorhoofd. Morgen mogen we hem gelukkig hoger aan de boom bevestigen zodat ie niet meer in de loop hangt. Dat is niet meer op ware hoogte, maar who cares…
Na 2 weken vakantie ben ik inmiddels volledig bij met het lezen van je blog. Voor mij was het verslag van Kruger extra leuk omdat we hier in december 2009 ook waren. Ik had eigenlijk mijn hoed erbij op moeten zetten om nog beter in de stemming te komen!
We zaten echter nog in Barcalona. Daar was het ook indrukwekkend maar van een totaal andere orde als wat jij allemaal meemaakt. Ik vond de Sagrada Familia een bezienswaardigheid om niet te missen! Wat een bouwwerk.
Ik hoop dat je de volgende etappe weer zoveel mooie momenten mee gaat maken. Het is fantastisch om te lezen hoe goed je het naar je zin hebt en wat het allemaal inhoudt. Wel wat anders als de safari die wij in december 2009 maakten en dat bedoel ik niet negatief voor ons verblijf destijds.
Nog veel plezier!
Hoi Frank,
Wat een leuke belevenissen, beschrijvingen, blogjes en mooie foto’s. Dit is wat anders dan een middagje Blijdorp. Loop natuurlijk achter met lezen, maar ga het gauw inhalen.
groetjes,
Peter